Wikier

Informasjon for...

Masteroppgave ved IES

English version

Informasjon på denne siden er tilleggsinformasjon gjeldende for masteroppgaven ved Institutt for elektroniske systemer (IES).

Generell informasjon rundt masteroppgave ved NTNU finner du på Skrive og levere masteroppgave


Valg av masteroppgaver

Masteroppgaveforslag - IES

Masteroppgaveforslag gjøres tilgjengelig på web i slutten av november. Logg inn som "Guest"

Det vil ofte være mulig å fortsette masteroppgaven i samme spor som prosjektet. Masteroppgaven kan da skreddersys for en gitt student og reserveres for studenten. Du har også anledning til å foreslå en oppgave selv, eller i samarbeid med en bedrift. Det er en forutsetning at du finner en faglærer ved IES som godkjenner oppgaven og vil stå som faglig ansvarlig for den.

Studentene tar direkte kontakt med aktuelle faglærere for å melde sin interesse for oppgavene og finne ut om de har tilstrekkelige forkunnskaper. Faglærere kan tildele oppgaver til interesserte studenter fom en nærmere angitt frist. Hvis en oppgave ble reservert for deg, må du bekrefte at du tar oppgaven innen samme fristen.

Uttak av masteroppgave

Formelt uttak av oppgaven skjer ved utfylling og digital godkjenning av masteravtalen på SharePoint. Se "Skrive og levere masteroppgave" for rutinen.

Risikovurdering

Før oppstart av masteroppgaven skal risikovurdering foretas i samarbeid mellom veileder og student. Skjemaet Kartlegging _risikovurdering_master leveres signert av student og faglærer sammen med masterkontrakten. Veileder har ansvaret for at risikovurderingen blir gjennomført. Vurderingen skal inngå som vedlegg til masteravtalen.

ChatGPT (eller liknende)

Det er ikke tillat å bruke ChatGPT på skoleeksamner, derimot er det lov å bruke ChatGPT eller liknende verktøy i vurderingsformer hvor alle hjelpemidler er tillatt, som for eksempel masteroppgaver. Merk:

  • Som med andre hjelpemidler så må det komme frem tydelig at du har brukt ChatGPT og på hvilken måte. For eksempel ved en setning som forklarer hvordan ChatGPT er brukt og en referanse.
    • Eksempel: «ChatGPT [referanse] er brukt for å genere utkast til programkoden brukt i…» eller «Teksten i denne seksjonen er generert av ChatGPT [referanse] og bearbeidet av forfatteren…».

    • Akkurat hvordan referansen i bibliografien skal se ut er gjenstand for en pågående diskusjon, men mange anbefaler at det refereres til som personlig kommunikasjon helst med informasjon om innputten brukt for ChatGPT enten i teksten eller referansen. Se https://guides.library.uq.edu.au/referencing/chatgpt-and-generative-ai-tools for eksempler.

  • Du kan ikke få ChatGPT til å generere hele eller deler av besvarelsen eller oppgaven og levere den inn som din egen.

Bærekraft

Fra skoleåret 2023/2024 må alle masteroppgaver reflektere over oppgavens bærekraftsrelevans, “I oppgaven skal det reflekteres over oppgavens bærekraftsrelevans med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål.”

Bruk av figurer og rettigheter

Masteroppgaven publiseres offentlig, derfor er det ikke helt uproblematisk å bruke figurer fra annet arbeid i egen masteroppgave, for eksempel grafer fra artikler, siden det er noen andre som eier rettighetene til figuren. Om du ønsker å bruke figurer fra noen andre sitt arbeid er det to alternativ:

  1. Lag en liknende figur selv og referer til arbeidet hvor den originale figuren er publisert.

  2. Undersøk rettigheter og eventuelt søk forlaget/forfatteren om tillatelse til å få bruke figuren eller bildet. Generelt bruker det å være informasjon eller en lenke på nettsiden for den aktuelle artikkelen om rettighetene. Her er noen vanlige tilfeller:

    1. Open Access-journaler og -artikler

      • Figurer kan fritt gjenbrukes med henvisning med referanse til det originale arbeidet og en henvisning til Creative Commons lisensen som gir deg tillatelse til å bruke figuren. Om du har gjort endringer i figuren så må dette komme frem.

      • Eksempel: «Figur tatt fra [referanse] og brukt under Creative Commons CC-BY lisens.»

    2. Ikke Open Access-journaler og -artikler

Bruk av materiale fra prosjektoppgaven

Det er helt greit å bruke materiale og resultater fra din egen prosjektoppgave i masteroppgaven. Slik som med ChatGPT så må det komme tydelig frem hva som er gjort i forbindelse med prosjektoppgaven med referanse til oppgaven.

Innlevering av masteroppgave

Innlevering av oppgaven skjer også via Inspera, se "Levere masteroppgave" for merinformasjon

Hvis masteroppgaven skal båndlegges, må man krysse av for dette i Inspera. Innlevering foregår ellers på samme måte.

Praktiske opplysninger

Nødvendig kopiering av litteratur i forbindelse med masteroppgaven kan foregå på IESs kopimaskiner. Antall frie kopier er begrenset til 300 per student.

Lurer du på noe i forbindelse med masteroppgaven kan du spørre Kirsti Klemetsaune på Instituttkontoret