Wikier

Juks på eksamen

NTNU ser svært alvorlig på fusk. Å fuske på eksamen kan få alvorlige konsekvenser. Studenter som fusker kan bli utestengt fra NTNU i inntil ett år. I særlig grove tilfeller kan studenten bli utestengt i inntil to år. Utestengelse betyr at studenten mister all tilgang til NTNU, og kan bli fratatt retten til å gå opp til eksamen ved andre universiteter og høyskoler i samme tidsrom. Eksamen i emnet vil bli annullert.

Det er ditt ansvar å sette deg inn i hvilke regler som gjelder for bruk av kilder og referanser, og hvilke hjelpemidler som er tillatt.

Reglene for fusk på eksamen gjelder også for obligatoriske aktiviteter som må være godkjent for å avlegge eksamen.

Både den som mottar hjelp og den som gir hjelp under eksamen har begått fusk, og konsekvensene kan bli de samme for begge.

Det er NTNUs nemnd for studentsaker som vedtar hvilke reaksjoner fusk skal få.

English version - Cheating on exams

Ser du etter noe annet? Temaside om eksamen | Sider merket med eksamen

Hva er fusk

Følgende kan være fusk eller forsøk på fusk hvis det er egnet til å gi en urettmessig fordel:

  • Å handle i strid med gjeldende regler for den spesifikke eksamen
  • Å bruke eller ha ulovlige hjelpemidler tilgjengelig under eksamen
  • Å presentere andres arbeid som sitt eget uten tilstrekkelig kildehenvisning eller markering av sitat
  • Å levere arbeid av praktisk eller kunstnerisk art som er laget av andre enn studenten(e) selv
  • Å levere besvarelse som er utarbeidet av andre enn studenten(e) selv
  • Ureglementert samarbeid mellom studenter eller grupper
  • Fabrikkering eller forfalskning av data
  • Urettmessig å ha skaffet seg adgang til eksamensoppgaven før eksamen starter
  • Gjenbruk av eget tidligere innlevert arbeid som har gitt uttelling, uten å ha opplyst om dette.

Krav til skyld hos studenten

Det stilles strenge krav til studentenes aktsomhet ved avleggelse av eksamen. Skal eksamen annulleres på grunn av fusk og studenten utestenges, må studenten ha opptrådt forsettlig eller grovt uaktsomt. Forsett foreligger dersom fuskehandlingen har vært tilsiktet eller foretatt med bevissthet, dvs. at studenten var klar over hva hen gjorde. Det er ikke nødvendig at studenten har hatt til hensikt å fuske. Grov uaktsomhet foreligger når studenten har hatt en kvalifisert klanderverdig opptreden som gir grunn til sterke bebreidelser for mangel på aktsomhet.

Manglende kildehenvisning eller markering av sitat (plagiat)

Det vil si at studenten bruker tekst eller innhold som noen andre har laget og later som hen har skrevet det selv. Det vil være fusk å skrive av fra kilder på nettet, andres oppgaver, fagbøker, artikler mv. uten å markere tydelig for sitat og hvor sitatene eller innholdet er hentet fra.

NTNU har et system for plagiatkontroll. Besvarelser blir kontrollert for plagiat både mot kilder på internett, tekstdatabaser og andres besvarelser. Besvarelser som innleveres til sensur blir tilgjengelig for plagiatkontroll av andre studenters besvarelser.

Les mer om hvordan du henviser til kilder på følgende nettside: https://i.ntnu.no/oppgaveskriving/bruke-og-referere-til-kilder

Bruk av generativ kunstig intelligens

Generativ kunstig intelligens (f.eks. språkmodeller) er tillatte hjelpemidler hvis ikke annet framgår av eksamenssettet eller emnebeskrivelsen. Dersom det oppdages bruk som ikke er i samsvar med de kravene eller begrensningene som er satt, er det å regne som bruk av ulovlige hjelpemidler og regnes som fusk.

Dersom tekst, bilder, kode eller annet generert av kunstig intelligens (KI) limes direkte inn i besvarelsen uten å gjøre leseren/sensoren oppmerksom på dette, er det å regne som å framstille noen andres tekst som sin egen og faller inn under begrepet fusk. Studentene skal henvise til KI-verktøy som har vært brukt, jf. også tidligere rektorvedtak 01.03.2024. Dersom bruk av KI fører til fabrikkering av data, f.eks. fabrikkering av faktaopplysninger eller kilder, anses dette som fusk.

Gjenbruk av eget arbeid uten at dette er opplyst om

Urettmessig gjenbruk av eget arbeid, som tidligere har gitt uttelling, uten at det er opplyst om, vil være fusk. Typisk eksempel er der en student leverer samme besvarelse som tidligere er gitt uttelling i et annet emne. Det skal ikke gis dobbel uttelling for samme arbeid. Det er den urettmessige gjenbruken som kan bli ansett som fusk, ikke der gjenbruk er forutsatt i et emne, f.eks. at samme oppgave skal leveres på nytt i forbedret utgave eller det er forutsatt i emnet at studenten skal gjenbruke deler fra et tidligere arbeid. Reaksjonen ved ulovlig gjenbruk er annullering av eksamen. Dersom eget tidligere arbeid gjenbrukes, må det opplyses om dette ved å henvise på følgende måte: Eget arbeid. (årstall). Tittel på oppgaven. Utdanningsinstitusjon.

Om kommunikasjon på hjemmeeksamen

Gjelder der eksamen skal være et individuelt, selvstendig arbeid. På hjemmeeksamen som har en varighet til og med 6 timer, er det ikke tillatt å kommunisere med andre personer om oppgaven eller å distribuere utkast til svar. Slik kommunikasjon er å anse som fusk. Det anses også som fusk for begge studentene dersom en av studentene hjelper den andre under samme eksamen.

På lengre hjemmeeksamener kan studentene diskutere problemstillinger og litteratur. Hvis arbeidet som leveres skal være et selvstendig, individuelt arbeid, kan ikke studentene skrive oppgaven sammen.

Hjelpemidler

Det er strenge regler for hvilke hjelpemidler som kan brukes på eksamen. Du er selv ansvarlig for å sette deg inn i hva som gjelder for ditt emne. Hvilke hjelpemidler som er tillatt, finnes på emnesiden og på forsiden av eksamensoppgaven.

Info om hjelpemidler finnes her.

Gruppeinnleveringer

Dersom vurderingsformen er fellesarbeid, vil alle studentene være ansvarlig for arbeidet som leveres. Ved mistanke om fusk må skyldgraden likevel vurderes for hver enkelt student. Det kan føre til at studentene på gruppa får ulike reaksjoner. En student som blir vurdert som ikke skyldig i fusk, kan måtte gjenta emnet hvis fusket fører til at det ikke er faglig forsvarlig å gi sensur på arbeidet.

Konsekvenser av fusk

Hvis du blir tatt for å ha fusket, kan det få alvorlige konsekvenser:

  • eksamen eller obligatoriske aktiviteter kan bli annullert
  • du kan bli utestengt fra NTNU i ett eller to semester. I særlig grove tilfeller kan du bli utestengt i inntil to år. Du mister også retten til å gå opp til eksamen ved andre utdanningsinstitusjoner som omfattes av universitets- og høyskoleloven i samme periode (gjelder alle universitet i Norge og de fleste høyskoler).

Dette skjer når en student blir utestengt

Studenten:

  • kan ikke melde seg til eller gå opp til eksamen ved NTNU eller andre universitet og høyskoler i Norge som går inn under universitets- og høyskoleloven
  • kan ikke levere oppgaver, øvinger, få veiledning eller delta i praksis eller undervisning (unntatt forelesninger som er åpen for alle)
  • kan ikke gå opp til utsatt eksamen for emner der eksamen var i utestengingsperioden
  • mister adgang til læringsstøttesystem og eksamenssystem
  • kan ikke søke utveksling i utestengingsperioden
  • kan ikke be om begrunnelse eller klage på karakter i eksamenssystemet, men kan kreve begrunnelse eller klage på annen måte
  • adgangskort til NTNUs bygg blir sperret.

Innleveringer og eksamener som ble avlagt før studenten blir utestengt, vil fortsatt være gyldig. Studenten vil automatisk få tilbake studieretten når utestengingsperioden er ute.

Det vil ikke stå på vitnemålet at studenten har fusket eller har vært utestengt.

Hvordan mistanke om fusk behandles

Det gjøres grundige undersøkelser i fuskesaker. Alle studenter som blir mistenkt for fusk, vil få mulighet til å forklare sin side av saken. Så lenge en student er mistenkt for fusk, vil studenten ha studierett som vanlig. Det er først når NTNUs nemnd for studentsaker har fattet vedtak om utestenging at studieretten blir stengt.

Studenten vil bli informert på hvert steg i prosessen, som for eksempel når saken blir sendt til nemnda for studentsaker, hvilken dato saken skal behandles, og om en klage er videresendt til Felles klagenemnd. Studenten vil også bli orientert om nye opplysninger i saken som det forutsettes at studenten kan ha interesse av å uttale seg om.

Mistanke om fusk i NTNU-emner i fellesgradsprogram (f.eks. Erasmus Mundus Joint Masters) behandles på samme måte som fusk i andre emner. Det er kun NTNUs nemnd for studentsaker som kan vedta reaksjoner i saken.

Saker der det er mistanke om fusk sendes til:

  • Seksjon for utdanningskvalitet og læringsmiljø (saker ved campus Trondheim)
  • Seksjon for utdanning Gjøvik (saker ved campus Gjøvik)
  • Seksjon for utdanning Ålesund (saker ved campus Ålesund)

Behandlingstid

Det tar vanligvis ca. 4-6 mnd. fra sak saken oppstår til nemnda for studentsaker har avgjort saken.

Advokat

Studenten har krav på å få dekket advokatutgifter fra universitetet hvis det blir reist sak om utestenging. Retten til å få dekket utgifter til advokat inntrer når saken blir sendt til nemnda for studentsaker med forslag om utestenging. Det er frivillig om studenten ønsker å benytte seg av advokat. Hvis studenten ønsker advokat, er det studenten selv som må ta kontakt med advokat.

Ofte stilte spørsmål om fusk

Hva skjer hvis studenten deltar i et gruppearbeid når studenten blir utestengt? Da vil ikke studenten lenger kunne delta i gruppen.

Vil det være mulig å få karakter/sensur på en eksamen hvis den er avlagt før utestengingen, men sensur faller etter at utestengingen er iverksatt? I så fall, hvor henvender man seg? Ja, studenten vil få karakter. Studenten kan logge seg på Studentweb for å se karakteren.

Vil obligatoriske aktiviteter som leveres før studenten ble utestengt, være gyldig? Obligatoriske aktiviteter som er levert før studenten ble utestengt, vil være gyldig hvis de blir godkjent. Om de vil være godkjent for en senere eksamen i emnet kommer an på om det er adgang til å ta med seg tidligere godkjente obligatoriske aktiviteter i emnet. Dette må studenten undersøke med det instituttet som emnet hører inn under.

Hva skjer hvis studenten blir utestengt midt i et semester? Da vil utestengingen gjelde for resten av semesteret og eventuelt neste semester.

Er det mulig å be om at en utestenging blir utsatt til et senere tidspunkt? Studenten kan be om at utestengingen blir utsatt til klagefristen er ute eller til klagen er endelig avgjort, men hovedregelen er at det ikke gis utsatt iverksettelse. Hvis studenten får innvilget utsatt iverksettelse til klagen er endelig avgjort og studenten ikke får medhold i klagen, vil studenten bli utestengt når klagen er avgjort.

Hvordan kan studenten melde seg opp til emner i semesteret etter en utestenging når fristen for oppmelding var i utestengingsperioden? NTNU kan melde opp studenten. Studenten kan ta kontakt med sin studieveileder eller eksamenskontoret:

Retningslinjer

Les mer i NTNUs retningslinjer om behandling av fusk eller forsøk på fusk

Retningslinjer ved behandling av juks eller forsøk på juks til eksamen ved NTNU

Studentombud

Studenter som er mistenkt for fusk på eksamen, kan gjerne ta kontakt med studentombudet for en uformell samtale.

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål til innholdet på denne siden, kan du kontakte: