Wiki

Evaluering av NVs studieprogramportefølje

Fakultet for naturvitenskap (NV) er i prosess med å evaluere sin portefølje av studieprogrammer.

Status per 1.1.2024: Høringssvar fra blant annet institutter, linjeforeninger og studieprogramråd har kommet inn og blitt vurdert. Ledergruppen har besluttet veien videre for portefølje av studieprogrammer ved NV.

På denne siden finner du blant annet informasjon om høringer, evalueringsprosessen, bestemmelser fattet av ledergruppen, tiltak og tidslinjen for videre arbeid.

Bakgrunn

NV har siden januar 2022 jobbet med tiltak på utdanningsområdet hvor det overordnede målet er en portefølje som er effektiv, dynamisk og bidrar til samfunnsbehovet. Det er utarbeidet kvantitative indikatorer og måltall for disse som et verktøy for å evaluere porteføljen. Våren 2023 er det gjort kartlegging av dagens programportefølje gjennom intervjuer samt dialogmøter med program og institutt. Det er videre utarbeidet en liste med tiltak for fremtidens portefølje ved NV som inkluderer både utvikling av programinnhold, dimensjoneringsprosesser og programstruktur.

Et viktig prinsipp i dette arbeidet er at NV skal utdanne kandidater med unik kompetanse som bidrar til samfunnsbehovet nå og i fremtiden. Flere av tiltakene er utredet i arbeidsgrupper høsten 2023, og rapportene har vært ute på høring i organisasjonen.

Bestemmelser etter høringen

Etter gode høringssvar med mye engasjement har ledergruppen diskutert og vedtatt veien videre for programporteføljen ved fakultetet.

  • Årsstudiet ÅMEDBIO er besluttet nedlagt, og vil ikke ha opptak 2024
  • Våre to treårige ingeniørprogram (FTHINGKJ/FTHINGMAT) vedtas sammenslått til ett nytt ingeniør program i kjemi og materialteknologi. Her vil det bli satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe for akkreditering til juni 2024, og første opptak i nytt program høsten 2025.
  • Våre to femårige siv.ing. program (MTKJ/MTMT) ble vedtatt sammenslått til ett program. Her vil det bli satt ned en arbeidsgruppe som skal jobbe for akkreditering inn mot juni 2024, og første opptak i nytt program høsten 2025.
  • Forslaget om en sammenslåing av BBI, BKJ og BFY til ett realfagsprogram ble ikke vedtatt. De tre ulike bachelorprogrammene videreføres, men det skal implementeres revisjoner i tråd med FTS prinsippene. Dette skjer blant annet gjennom at det innføres krav til fler- og tverrfaglighet gjennom innføring av minimum 30 studiepoeng med Fag 2 og minimum 30 studiepoeng naturfaglige støtteemner. Her settes det ned tre arbeidsgrupper som vil revidere programmene i 2024.
  • Felles for alle arbeidsgruppene er at SEED vil bidra inn for å kunne gi råd om hvordan studieprogrammene på best mulig måte skal kunne utvikle programmene i tråd med FTS. Et viktig punkt her er å se på studieprogrammet som helhet, hvor læringsutbytte for programmet står i fokus. Arbeidsgruppene vil også ha fokus på styrket økonomisk bærekraft gjennom effektivisering av emner.

Tidslinje for videre arbeid våre treårige realfags bachelorprogram (BKJ/BFY/BBI)

NårHva
Desember 2023Arbeidsgrupper opprettes
Januar 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
Mars 2024Løypemelding til fakultet og dekani vedtak om retningslinjer bachelor realfag ved NV
Mars 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
April/Mai 2024Nye kompetanseprofil forankres fagmiljøene
Mai 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
Juni - Sept. 2024Forankring mot relevante representanter fra næringslivet
1. Oktober 2024Ny programdesign-matrise og emnevegg forankres fagmiljøene
November 2024Emner opprettes og nedlegges

Tidslinje for videre arbeid Siv.ing. og ingeniør

NårHva
Desember 2023Arbeidsgrupper opprettes
Januar 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
Februar 2024Spørre-undersøkelser navn studieprogram
Februar 2024Forhåndsmelding NTNU og FUS/FUI
Mars 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
Mars/April 2024Nye kompetanseprofil forankres fagmiljø og relevant næringsliv
1. Mai 2024Innmelding FUI/FUS
Mai 2024SEED Seminar: «Programdesignmatrise”
1. Juni 2024Innmelding nytt program NTNU
November 2024Emnerevisjon

Høring studieprogramportefølje høsten 2023

I forbindelse med oppfølging av økonomitiltak for utdanningsområdet, har NV igangsatt en totalgjennomgang av studieprogramporteføljen. I lys av forventet reduksjon i rammebevilgninger til UH sektoren, også på lengre sikt, er det et mål for fakultetet å ha en mer økonomisk bærekraftig portefølje som også gir rom for utviklingsarbeid. I tillegg skal NV ha en portefølje som er effektiv, dynamisk og som bidrar til samfunnsbehovet.

Underveis i dette arbeidet er det blitt gjennomført dialogmøter med alle institutt og studieprogram ved NV. 25 personer er blitt intervjuet, både eksterne og interne deltakere. Det er blitt gjennomført to seminarer med NVs ledergruppe der det blant annet ble vedtatt mandater til arbeidsgruppene som har jobbet med tre programprosesser.

Flere tiltak er allerede satt i gang ved NV og denne høringen gjaldt de tre største prosessene.

  1. Slå sammen realfagsbachelorprogrammene i biologi, fysikk og kjemi til en bachelor i naturvitenskap med bærekraftsprofil
  2. Slå sammen ingeniørprogrammene i kjemi og materialteknologi
  3. Slå sammen siv.ing.-programmene Industriell kjemi og bioteknologi og Materialteknologi

Høringssvar

Høringssvar fra institutter, linjeforeninger og studieprogramråd i PDF-format.

Institutter

Bioingeniørfag (IBF)
Biologi (IBI)
Biologiske fag Ålesund (IBA)
Bioteknologi og matvitenskap (IBT)
Fysikk (IFY)
Kjemi (IKJ)
Kjemisk prosessteknologi (IKP)
Materialteknologi (IMA)
- Næringslivsrepresentanter IMA - Næringsliv
Naturhistorie (INH)

Linjeforeninger

De Høylegerte
Delta
Høiskolens Chemikerforening
KoM
Symbiosen
Volvox & Alkymisten

Studieprogramråd

Bachelor i biologi (BBI) og Masterprogram i biologi (MSBIO)
Bachelor i fysikk (BFY) og Masterprogram i fysikk (MSPHYS)
Bachelor i biomarin innovasjon (298BMI)
Bachelor i bioteknologi (427BT) og Årsstudium i medisinske og biologiske fag (184BG) - IBA
Bachelor i ingeniørfag, kjemi (FTHINGKJ) og Bachelor i ingeniørfag, materialteknologi (FTHINGMAT)
Lektorutdanning i realfag (LUR)
Masterprogram i naturressursforvaltning (MSNARM)
Masterprogram i industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ)
Masterprogram i materialteknologi (5-årig - MTMT) og Masterprogram i materialteknologi (2-årig - MSMT)
Masterprogram i nanoteknologi (MTNANO)
- Input til høring om sammenslåing av MTKJ og MTMT - Industriens behov
- Input til høring om sammenslåing av MTKJ og MTMT - Elkem

Øvrige høringssvar

Studentrådet ved NV\\Gjærevollsenteret - Næring
Instituttillitsvalgt (ITV) - Realfag - Studenter
Programtillitsvalgte (PTV) for BFY og MSPHYS - Studenter

For informasjon om innholdet i høringen og innmelding viser vi til: Høringsnotat.

Arbeidsgruppenes rapporter

Presentasjoner og opptak

Allmøte i forbindelse med høringen


Foreslåtte tiltak

Programinnhold

  1. NV skal i større grad bygge kompetanser innen fagområder hvor vi er sterke. Vi skal ha fokus på å bygge unike kompetanser i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv
  2. NV skal jobbe videre med å integrere bærekraftskompetanse i alle program i tråd med FTS. Kompetanser som systemforståelse og tverrfaglige perspektiver skal introduseres i større grad.
  3. NV skal jobbe for å implementere tiltak og prinsipper fra FTS med særlig fokus på gode praktiske ferdighetsstrenger, for styrket integrert digital kompetanse, større andel case og prosjekt og god kontekstualisering fra første studieår.
  4. NV skal jobbe for å redusere grad av fordypning og antall studieretninger/spesialiseringer på bachelornivå.
  5. NV skal på lengre sikt jobbe for å etablere et program som forener fagområdene natur-menneske-samfunn.

Dimensjonering

  1. NVs skal strategisk dimensjonere vår portefølje ved bruk av kvalitative og kvantitative indikatorer. NV har i dag en fordeling av studieplasser som er: realfag/disiplin (40%), siv.-ing./teknologi (30%) profesjon/ingeniør(30%) Viktige faktorer er; strategisk betydning, søkertall og instituttets kapasitet, hvor samfunnets behov skal vektes i større grad enn i dag.
  2. NV vil flytte studieplasser fra program som ikke fyller rammen til andre program ut fra strategisk årlig vurdering. Dette gjelder i dag særlig 2-årige masterprogram.
  3. NV har en 40/60 fordeling tverr/flerfaglige program vs monofaglige program. NV ønsker en større andel generiske og tverrfaglige program på bachelornivå.

Forslag til endringer i studieprogramstruktur

  1. Legge ned årsstudiet medisinske og biologisk fag (184BG) ved IBA. 20 plasser fordeles v/ strategiske vurderinger.
  2. Slå sammen årsstudiene i Trondheim til ett med 20 plasser. Nedsette arbeidsgruppe for å utvikle et årsstudium med lavere ressursbruk enn i dag. 15 plasser fordeles v/ strategiske vurderinger.
  3. Legge ned bachelor i bioteknologi (427BT) ved IBA. Noen av plassene forbeholdes masterplasser ved IBA. Resten fordeles v/ strategiske vurderinger.
  4. Igangsette prosess for å styrke mastertilbud ved IBA i Ålesund. Enten i allerede etablerte masterprogram ved NV og/eller gjennom samarbeid med andre fakultet i Ålesund. Pkt 3 og 4 skal samkjøres i tid.
  5. Slå sammen fem-årig integrert master i materialteknologi (MTMT) og Industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ). Det nedsettes en arbeidsgruppe. Materialkjemi styrkes og videreføres i 5-årig løp.
  6. Slå sammen ingeniør kjemi (FTHINGKJ) og ingeniør materialteknologi (FTHINGMAT) til ett ingeniør studium innen materialer og kjemi. Det nedsettes en arbeidsgruppe. Det er et ønske om å styrke fokus på metallurgi og elektrokjemi i dette programmet som på sikt bør økes til 100-120 plasser
  7. Evaluere faglig profil på Master in materials science and engineering (MSMT) og Master in sustainable chemical and biochemical engineering (MSCHEMBI) etter pkt 5 og 6. Vurdere sammenslåing og studieretningsvalg. Bestilling programråd og deretter evt arbeidsgruppe. Vurdere om programmene skal være norske.
  8. Slå sammen Master i Matvitenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT) og det internasjonale masterprogrammet i bioteknologi (MSBIOTECH). Bestilling sendes IBT.
  9. Utrede sammenslåing av bachelor i biologi (BBI), bachelor i fysikk (BFY), bachelor i kjemi (BKJ) til en tverrfaglig bachelor i naturvitenskap med bærekraftsperspektiv. Det nedsettes en arbeidsgruppe.
  10. Etter punkt 9 utrede bunting innen programmene Master in biology (MSBIO), Master in Natural Resources Management (MSNARM), Master in chemistry (MSCHEM), Master in Environmental toxicology and chemistry (ENVITOX), Master in physics (MSPHYS) og Master in Ocean Resources (MSOCEAN). Bør reduseres til maks fire masterprogram. Arbeidsgruppe pkt. 9 anbefaler, deretter nye arbeidsgrupper.

FAQ

Q: Hvem har initiert denne prosessen?

A: Dekanen og ledergruppa ved NV-fakultetet vedtok våren 2022 at det skulle jobbes med tre økonomi- og kvalitetstiltak innen utdanningsområdet; totalgjennomgang av programporteføljen, revisjon av emneporteføljen med fokus på emner med få studenter og evaluering av om praktisk ferdighetstrening gis i riktig omfang og nivå. Målet er å skape rom for implementering av FTS prosjektet samtidig som de økonomiske rammebetingelsene strammes inn.


Q: Hvem deltar i denne prosessen?

A: Prosessen kjøres av prodekan for utdanning på vegne av dekanen hvor ledergruppa ved NV fungerer som styringsgruppe. Det er i tillegg gjennomført et stort antall intervju (25 personer) for å kartlegge dagens situasjon, og det er i prosessen gjennomført seminar med instituttledere og nestledere for utdanning. Utdanningsutvalget ved NV er orientert om prosessen og det er gjennomført møter med programledere og instituttledelse som er berørt av forslagene.


Q: Vil noen bli oppsagt i denne prosessen

A: Den pågående programporteføljerevisjonen har som mål at NV skal kunne fortsette å gi studietilbud av høy kvalitet men med lavere ressursbruk enn i dag. Ingen vil bli oppsagt som følge av denne prosessen, men det kan være at undervisningsoppgavene dine blir endret.


Q: Vil emnet jeg underviser kunne bli nedlagt?

A: Når NV i fremtiden skal ha en mer effektiv programportefølje må en regne med at det vil bli endringer i studietilbudet som kan føre til at emner blir slått sammen eller lagt ned. Det kan derimot være behov for å styrke undervisningsinnsatsen i andre deler av porteføljen for å for eksempel jobbe med FTS tiltak.


Q: Når vil man bestemme seg for endringer i programporteføljen?

A: Noen av tiltakene vil kunne vedtas allerede i juni 2023, men for mange av tiltakene vil dekanen vedta at det nedsettes arbeidsgrupper som gjør et utredningsarbeid frem mot høsten 2023. De foreslåtte endringene vil deretter diskuteres og forankres i organisasjonen før de vedtas av dekanen.

5335 Views
Intended for: Employees
Attachments