Wikier

Blackboard...

Blackboard Collaborate - Dele innhold - Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om hvordan dele innhold i Blackboard Collaborate. 

English version: Coming.

Temaside om Blackboard

Ofte stilte spørsmål om hvordan dele innhold i Blackboard Collaborate

Er det begrensning på størrelsen på MPEG videofiler som lastes opp?

Du laster ikke opp MPEG-filer i Collaborate. De eneste filene som lastes opp i forbindelse med deling er PowerPoint, pdf samt bildefiler. Videoer kan du kun dele via applikasjonsdeling.

Kan underviser laste ned videoene fra Blackboard?

Det er mulig å laste ned videoer dersom man har krysset av for “Tillat nedlasting av opptak” før opptaket.

Blir tavlen med innhold også lagret etter økta er ferdig?

Tavler lagres ikke dersom verktøyet lukkes, dette gjelder også for tavler i Samarbeidsgrupper. Kun opplastede filer (også i Samarbeidsgrupper) lagres i Filområdet i Del Innhold. Men du kan for eksempel høyreklikke på tavla å lagre som bilde, eller bruke Snipping tool for å ta skjermbilde av tavla hvis du ønsker å ta vare på innholdet.

Hvis jeg laster opp presentasjonene mine i Collaborate, kan studentene mine se notatene mine da?

Nei. Ikke hvis de har rettigheter som Deltaker. Du må gi de Presentatør eller Moderator-rettigheter for at de skal kunne se filene dine.

Jeg lastet opp PowerPoint-filene mine i Collaborate i dag, men da jeg skulle dele presentasjonen så kom ikke stikkordspunktene mine punkt for punkt slik jeg hadde lagd sliden. Hva kan jeg gjøre?

PowerPoint-presentasjoner som du laster opp i Collaborate konverteres til pdf og blir “flate” og mister denne typen dynamikk og animasjon. Du kan enten dele PowerPoint-presentasjonen i Del innhold -> Del app/skjerm, for så å dele presentasjonen din i selve PowerPoint-applikasjonen/programmet. Eller du kan konvertere PowerPoint-presentasjonen din til PDF-format før du laster opp og deler denne i økta.

Hvordan gjør jeg om PowerPoint-filene mine til PDF før jeg laster de opp i Collaborate? Jeg bruker PC.

Når du har lagd ferdig PowerPoint-presentasjonen din og skal lagre denne, så velger du Fil -> Eksporter -> Opprett PDF-/XPS-dokument og klikk deretter Opprett PDF/XPS.

Jeg har en PowerPoint-presentasjon som jeg ønsker å legge lyd til. Er dette mulig i Collaborate?

Dette er mulig i Collaborate. Du kan gjøre et opptak av at du snakker og viser presentasjonen din. Trykk på hamburgermenyen i øvre venstre hjørne (tre horisontale streker) og velg Start opptak. Du tar nå opptak av økta. Når du er ferdig, trykker du på samme sted (men hvor det nå står Stopp opptak). Opptaket er nå lagret i Collaborate-verktøyet inne i Blackboard. Gå til Collaborate Ultra under og trykk på hamburgermenyen (de tre horisontale linjene øverst til venstre). Her ligger Opptak. Merk at det kan ta noe tid før opptaket er tilgjengelig her.

Jeg ønsker å gjøre nettundervisningen mer interaktiv. Kan jeg for eksempel bruke Mentimeter?

I tillegg til de innebygde mulighetene som Avstemning og Samarbeidsgrupper i Collaborate, kan du dele applikasjon i form av Mentimeter og lignende. Det betyr at studentene ser Mentimeter-presentasjonen i Collaborate som du viser, mens de svarer på oppgavene via for eksempel smarttelefonen sin.

Kan man bruke iPad til å styre Collaborate?

Det som kan være lurt at du på forhånd laster opp eventuelle presentasjoner du ønsker å bruke, og da fra en PC/Mac. Deretter logger du deg i stedet på Blackboard via iPaden og går inn i Collborate Ultra. Da kan du bl.a. tegne på Tavle eller en presentasjon ved å benytte Apple Pen. 

I undervisningsøkta i går viste jeg en pdf-fil, men studentene kunne ikke se musa. Dermed kunne jeg ikke peke på ting. Tips?

Du må bruke pekeren som ligger i den lille verktøylinja øverst i bildet: det er hånda med en finger. Først klikker du på den slik at den farges lilla. Da kan du flytte pekere rundt i bildet. Du kan også tegne (frihånd), skrive tekst samt sette inn enkle figurer.

Kan man gjøre opptak og redigere disse før deling?

Det finnes ingen redigeringsmulighet i Collaborate Ultra. I slike tilfeller må du hake av for at opptaket skal kunne lastes ned før du går inn i sesjonen. Så tar du opptak og avslutter. Når opptaket er tilgjengelig, må du laste det ned for så å redigere det i et passende videoredigeringsprogram.

Hvis jeg ikke har to skjermer, kan jeg dele en video og en PDF- presentasjon samtidig?

Nei, du kan kun dele ett innhold.

Forstår det slik at animasjoner, som jeg pleier å kjøre mye av i anatomi, ikke kan legges ut i verken PowerPoint- eller pdf presentasjon?

Hvis du deler en fil (presentasjon) ved å laste den opp i Collaborate Ultra, vil den bli en statisk fil som består av en rekke bilder. Hvis du ønsker at animasjoner og overganger skal vises, må du i stedet velge å dele applikasjonen. Da “lever” presentasjonen din.

2456 Visninger
Målgruppe: Medarbeidere Tema: Blackboard