Vesentlige endringer av eksisterende studieprogram - Kunnskapsbasen
Vesentlige endringer av eksisterende studieprogram
Denne wiki-siden gir informasjon om forskjellen mellom mindre og vesentlige endringer av eksisterende studieprogram, hvilket handlingsrom man har for å gjøre endringer, samt kriterier og prosedyre for forenklet akkreditering ved vesentlige endringer.
1. Mindre vs. vesentlige endringer
Vi skiller mellom mindre og vesentlige endringer i et studieprogram. Graden av endring avgjør om man kan revidere eksisterende studieprogram, eller om man må opprette et nytt studieprogram.
1.1 Mindre endringer
Mindre endringer av allerede akkrediterte studieprogram kan være nødvendig eller ønskelig, for eksempel som følge av praktiske forhold eller evalueringer av studieprogram og emner. Slike endringer vedtas av studieplanmyndigheten, dvs. fakultet eller forvaltningsutvalg, i forbindelse med den årlige studieplanrevisjonen.
Eksempler på mindre endringer:
- Mindre justeringer i studiets faglige innhold og oppbygning.
- Endre deltidsstudium til heltidsstudium, eller omvendt.
- Tilby deler av studium digital, som er akkreditert som stedbasert.
Merk at det likevel er mange hensyn å ta når deler av et studietilbud gjøres digitalt. Kravene til akkreditering skal fortsatt oppfylles for alle deler av studiet, både de delene som foregår på nett og de delene som foregår fysisk. Selv om undervisningsform endres skal studentene motta den samme kvaliteten på utdanningen, slik at de oppnår/oppfyller studiets læringsutbyttebeskrivelser. Tilstrekkelig digital pedagogisk kompetanse er viktig for at dette skal bli oppfylt. Man må også ivareta læringsmiljøet, slik at dette sikres uansett undervisningsform.
1.2 Vesentlige endringer
Vesentlige endringer kan kreve nedleggelse av det eksisterende programmet og opprettelse av et nytt. Dette er aktuelt dersom endringene fører til at studiet får en annet eller utvidet faglig profil eller fagområde, og/eller når det totale læringsutbyttet endres.
Fakultetet må være særlig oppmerksom ved endringer av studieprogrammets læringsutbyttebeskrivelser og ved etablering av studieretninger knyttet til programmet. Navneendring av studieprogram kan også indikere behov for ny akkreditering dersom endringen har sammenheng med omfattende endringer i studiets profil, innhold eller læringsutbytte.
Eksempler på vesentlige endringer:
- Endring av type studium, f.eks. fra ordinær 2-årig master («§ 3-master») til erfaringsbasert master («§ 5-master») eller omvendt.
- Strukturendringer, for eksempel fra stedbasert til heldigitalt studietilbud.
- Dobbel- og fellesgradsstudium som skal videreutvikle profil og innhold, endre partnerinstitusjoner eller tilbys alene.
Det finnes ingen absolutt grense mellom hva som er mindre og vesentlige endringer, og det må gjøres en skjønnsmessig vurdering av hvert enkelt tilfelle. Merk at endringene i et studieprogram kan være små fra år til år, men at programmet over tid kan ha gjennomgått vesentlige endringer som nødvendiggjør ny dokumentasjon av akkrediteringsgrunnlaget.
2. Forenklet akkreditering
I særskilte tilfeller kan det gjennomføres en forenklet prosess for ny akkreditering dersom endringer i eksisterende studieprogram gir behov for ny akkreditering.
Eksempler på tilfeller hvor forenklet akkreditering kan være aktuelt:
- Tekniske endringer av allerede akkrediterte studieprogram, for eksempel
- endring av type studium, fra § 3- til § 5-master eller omvendt
- oppsplitting av flercampusprogram i to eller tre stedsspesifikke, men tilnærmet identiske studietilbud).
- Strukturendringer, for eksempel fra stedbasert til heldigitalt tilbud.
- Endringer i finansiering, for eksempel fra rammefinansiering til eksternfinansiering eller omvendt.
- Masterprogram som har vært opprettet som en fellesgrad innenfor EU-ordningen Erasmus Mundus Joint Masters (EMJM), og som skal videreføres etter konsortiets utløp (se avsnitt under).
- Programforslag som har fått avslag om ekstern finansiering (for eksempel EMJM) og ønskes opprettet med rammefinansiering (se avsnitt under).
- Dobbel- og fellesgradsstudium som skal videreutvikle profil og innhold, endre partnerinstitusjoner eller tilbys alene.
Listen med eksempler er ikke uttømmende. Ta kontakt med Enhet for utdanningskvalitet for vurdering av om forenklet akkreditering kan brukes i det aktuelle tilfellet.
Fristen for å søke om forenklet akkreditering er den samme som ved ordinær akkreditering.
Det vil utvikles en egen søknadsmal i KASPER for forenklet akkreditering av studieprogram. Nærmere informasjon vil bli gitt i Porteføljeveilederen fra høsten 2025.
2.1 Forenklet akkreditering av Erasmus Mundus-program
Fakultetet kan parallelt planlegge for opprettelse av fellesgrad både med og uten tilslag på søknad til EU om Erasmus Mundus Joint Masters. Dersom EMJM-søknaden får avslag, kan fakultetet be rektor om å gjennomføre en forenklet akkreditering basert på innholdet i søknaden. Studietilbudet vil da opprettes som et internasjonalt studieprogram med fellesgrad.
Forenklet akkreditering forutsetter at partnerne i konsortiet til EMJM-søknaden inngår i fellesgradssamarbeidet, og at det akkrediterte studietilbudet i hovedsak tilsvarer det som er beskrevet i EU-søknaden. I søknaden til rektor om opprettelse av EMJM må det opplyses om at konsortiedeltagerne eventuelt planlegger å etablere studieprogrammet med egenfinansiering dersom søknaden om EMJM ikke fører frem.
For Erasmus Mundus-program kan det i noen tilfeller være aktuelt å videreføre studietilbudet etter at finansieringen fra EU har løpt ut. Partene i konsortiet kan i slike tilfeller inngå en avtale om fortsatt drift av programmet. Hvis studietilbudet videreføres med hovedsakelig samme partnere og faglige opplegg, kan rektor foreta en forenklet akkreditering. Partene inngår da en ny avtale om at samarbeidet forlenges, og vertsfakultetet ved NTNU melder det opprinnelige tilbudet inn som teknisk nedleggelse med motsats i nyopprettelse etter forenklet mal, i henhold til trinn 1 og 2 i NTNUs porteføljeprosess. I den forenklede malen dokumenterer vertsfakultetet hvilke endringer som skiller det videreførte studietilbudet fra det opprinnelige.
Merk: I begge tilfeller gjelder at dersom det er mer grunnleggende endringer, som for eksempel vesentlig endret sammensetning av partnere eller vesentlig endret faglig profil, må det gjennomføres en ny fullstendig akkreditering etter ordinær søknadsmal. I slike tilfeller vil forutsetningene for læringsutbytte og integrert studieplan være så vidt endret fra det som tidligere ble akkreditert at det er behov for en fullstendig gjennomgang av om studietilbudet oppfyller kravene til akkreditering.
3. Spørsmål?
Dersom du har spørsmål, kan du ta kontakt med porteføljekoordinator ved ditt fakultet eller med en av følgende personer i porteføljeteamet ved Avdeling for utdanning: