Wikier

Lab

LabPC og Labnett

Informasjon om IT-tjenestene levert av NTNU-IT (fagit) for laboratorieklientene ved NV-fakultetet.

English version - Lab PCs at the NV faculty

Oppsett av Lab-PC-er

Forskningslaboratoriene ved NV har mange PC-er med ulike instrumenter tilkoblet. Disse PC-ene har forskjellige operativsystem, der enkelte versjoner er svært gamle fordi det kreves av de tilknyttede instrumentene og programvare. Samtidig har alle fakulteter med forskningsaktivitet krav om å lagre forskningsdata på en sikker og tilgjengelig måte.

Det tilbys derfor tre forskjellige løsninger som skal gi sikker, brukervennlig og stabil drift av laboratorieklientene ved NV. Hver laboratorieklient er plassert i én av de følgende løsningene.

Løsning 1: Oppdatering

Dersom programvare, drivere og instrument støtter Windows 10 forsøker vi å sette opp maskinen på lignende måte som en ansatt-PC. Her vil oppdateringene bli tilbudt for manuell instalsjon.

Løsning 2: Viritualisering

Ikke alle instrumenter fungere med Windows 10. I disse tilfellene lager vi en virtuell maskin av nåværende installasjon. Dette betyr at PC-en får installert Windows 10 som kjører en virtuell maskin med den Windows-versjonen og programvaren PC-en hadde tidligere. Disse fungerer tilnærmet likt som før, men ikke være på nett. På mormaskinen kan du via RDP på farm få tilkoblet lokal disk (C:), hjemmeområde (M:), fellesområde (T:) og e-post.

Løsning 3: Kjøre som før

Virtuelle maskiner har ikke støtte for alle typer forbindelser og vil derfor ikke kunne fungere med alle typer instrumenttilkoblinger.

Systembackup

Vi tar sikkerhetskopi av av disken, både før og etter endringene. Silk at vi lett kan bytte utstyr dersom fysiske feil skulle dukke opp.

Labnett

Av sikkerhetsgrunner er alle laboratorieklientene plassert i en lukket nettverksløsning som kalles "labnett". Dette nettet gir tilgang til noen tjenester fra NTNU og har begrenset internettilgang utenfor NTNU. Eksterne tjenester som vil være tilgjengelig på labnett er blant annet FEIDE og lisenstjenester. Det er mulig å nå eksterne internettsider via RDP mot farm. Merk at å flytte klienten og koble til nett en annen plass ikke vil gi den ytterligere internettilgang.

Fjernstyring

Fjernstyring av laboratorieklienter er mulig via Aurora. Der kan du logge inn ved bruk av FEIDE. For innlogging for eksterne brukere, se Getting to use it hjelpesiden. Labansvarlig for den ønskede lab-PC-en kan gi andre brukere tilgang til fjernstyring.

For å starte en fjernstyring klikker du på Remote Control i hovedmenyen i arkivsystemet. Ved å bruke nedtrekksmenyene på siden kan du velge hvilken klient du ønsker å fjernestyre og hvilket program(protokoll) du vil benytte til fjernestyringen. Det er tre ulike programmer som kan benyttes for fjernstyring:

  • Remote Desktop. Dette finnes på de aller fleste Windows-PC-er fra før. På Mac kan man laste ned Microsoft Remote Desktop i AppStore. Ved bruk av Remote Desktop må man logge på med Lab-PC-en sitt lokale brukernavn og passord.
  • SSH. For tilkobling ved bruk av SSH kan man benytte seg av programvaren Putty, som finnes på "Software Center"
  • VNC. Programvare for VNC-Viewer finnes på "Software Center"

Blant programvarealternativene kan VNC anbefales, da denne er passordløs.

Ved å klikke "Open Tunnel" vil du sendes til en side der det er oppgitt en tallsekvens i en lysere blåfarge. Dette er en adresse. Dersom du har valgt å bruke Remote Desktop eller VNC kan du klikke på denne adressen for å laste ned en fil. Når du så åpner filen skal den åpne seg i det programmet du ønsket å benytte for fjernstyringen. Bruker du SSH via programmet Putty, kan du lime inn adressen i feltet Hostname inne i programmet. Merk at denne kunn vil virke fra samme pc og at man har 10 minutter for å etablere tilkoblingen.

Arkivløsning

Aurora kan hente data fra Lab-PC-er på bestilling. Bestillinger og arkivering av laboratoriedata gjøres i arkivsystemet og er beskrevet på hjelpesiden. Når bestillingen er fullført vil du få en e-post om at du kan hente dataen fra arkivsystemet. Dataene lagers på et eget område for faggruppen. Alle brukere kan gi andre brukere rettigheter på sine datasett.

I tillegg er det opprettet egne områder for noen laboratorier.

Calcfarm

Vi legger inn en snarvei til "rdp mot calcfarm" på skrivebordet. Hvis du har ntnu-bruker kan du logge inn der (win.ntnu.no\<bruker>) og få tilgang til masse programvare, "internet", M:, T:, og den lokale disken på laboratorieklienten. Dette gjør det enkelt å hente filene dine, men du må selv sørge for ha de på et sikkert sted.

Relatert

Kontakt

Ved problemer ved bruk av prosjektets løsning på laboratoriet - kontakt din labansvarlig.

For tilbakemeldinger, innspill, forslag og lignende på løsningene - kontakt Orakeltjenesten.