Kunstig intelligens i studentoppgaver - Kunnskapsbasen
Kunstig intelligens i studentoppgaver
På denne siden finner du informasjon om bruk av KI-verktøy i studentoppgaver for studenter og sensorer.
English version: Artificial intelligence in student papers
Bruk av kunstig intelligens (KI-verktøy) i studentoppgaver
Det er tillatt å bruke KI som hjelpemiddel ved utarbeidelse av studentoppgaver. Hvis du bruker KI-verktøy kan du gjøre rede for din bruk av verktøyet enten i metodekapittelet, i et eget avsnitt eller i et skjema. Se under «Å gjøre rede for bruk av kunstig intelligens» for eksempelredegjørelse.
Riktig bruk av KI-verktøy vil som hovedprinsipp være at studenten benytter KI-verktøyet som et hjelpemiddel, men selv utarbeider besvarelsen og oppgir kilder.
Studentoppgaver ved NTNU er skriftlige og selvstendige oppgaver. Alle oppgaver blir vurdert på samme vurderingskriterier. Dette uavhengig av om man bruker KI-verktøy som hjelpemiddel eller ikke.
Språkmodeller som ChatGPT er ikke kilder til fakta, og kan ikke siteres for faktaopplysninger. Bruk originale kilder.
Se også informasjon om juks på eksamen (lenke)
Å gjøre rede for din bruk av kunstig intelligens innebærer å beskrive hva du har benyttet og på hvilke måter. Redegjørelsen kan enten plasseres i metodedelen i teksten din, dersom du har benyttet kunstig intelligens i det vitenskapelige arbeidet ditt (som for eksempel i litteratursøking, databehandling eller analysearbeid) – eller i et eget avsnitt på slutten av teksten din, før referanselista, dersom du først og fremst har benyttet kunstig intelligens til å få innspill på språk, form og stil.
Et eget avsnitt kan for eksempel ha overskriften: «Redegjørelse for bruk av kunstig intelligens», og kan se slik ut:
«I arbeidet med denne oppgaven har jeg benyttet kunstig intelligens (KI) som verktøy på følgende måte: Jeg har brukt [navn på KI-verktøy, f.eks. Copilot, med NTNU-lisens] til å få hjelp med idéutvikling og strukturering av teksten. [Copilot] ble brukt til å foreslå formuleringer og gi språklige forbedringer, men alt innhold er gjennomgått, redigert og faglig vurdert av meg. [Copilot] er ikke brukt til å generere hele avsnitt eller til å besvare oppgaven i sin helhet. Jeg har heller ikke lastet opp personopplysninger eller sensitiv informasjon i KI-verktøyet. Jeg står selv ansvarlig for det faglige innholdet i oppgaven.»
Det er også mulig å legge ved en kopi av selve samtaleloggen med KI-verktøyet som et vedlegg, men diskuter med faglærer hvorvidt dette er nødvendig.
Som hovedregel skal ikke chatboter, som Copilot og ChatGPT, refereres til på lignende måter som kunnskapskilder, da disse verken bør være grunnlag for kunnskap eller fakta, eller være opphav til generert tekst.
Enkelte fakulteter har innført retningslinjer for bruk av KI-verktøy i bachelor- og masteroppgaver. Sjekk med instituttet eller fakultetet ditt om dette gjelder for emnet ditt.
I emner med egne retningslinjer, laster du som student opp et eget skjema (KI-deklarasjonsskjema) der du beskriver beskriver eventuell bruk av KI-verktøy i oppgaven din. Skjemaet legges ved i tillegg til oppgave/vedlegg ved innlevering i Inspera.
Hensikten med skjemaet er å redegjøre for bruken av KI-verktøy i arbeidet med oppgaven. Dette for å bevisstgjøre deg som student om din egen bruk, og for å informere de som leser oppgaven din om hvordan KI-verktøy er benyttet.
Det er også mulig å legge en kopi av selve samtaleloggen med KI-verktøyet som et vedlegg, men diskuter med faglærer hvorvidt dette er nødvendig.
Som hovedregel skal ikke chatboter, som Copilot og ChatGPT, refereres til på lignende måter som kunnskapskilder, da disse verken bør være grunnlag for kunnskap eller fakta, eller være opphav til generert tekst.
Last ned KI-deklarasjonsskjema
Bokmål
Nynorsk
Last ned forenklet KI-deklarasjon
Forenklet versjon bokmål
Forenklet versjon nynorsk
Fyll ut KI-deklarasjonsskjemaet som er aktuelt for ditt emne og last den opp iden aktuelle filopplastningsoppgaven i Inspera. Ta kontakt med fakultetet ditt dersom du er i tvil hvilken KI-deklarasjon du skal bruke i emnet ditt.
Informasjon til sensor
Det er ikke mulig å bruke språkmodeller som ChatGPT eller Copilot til å oversette eksamensbesvarelser for sensurering.
Dette skyldes at språkmodellen kan endre teksten, da den baserer seg på sannsynlighetsberegninger og ikke har forståelse for innholdet.
Datagrunnlaget som modellene er trent på kan være mangelfullt, og nyanser i originalteksten kan gå tapt. Dette kan påvirke innholdet i oversettelsen og dermed selve besvarelsen.
Juridisk sett er en eksamensbesvarelse et åndsverk, og det er ikke tillatt å bruke KI til å oversette den. Det er også mulig at studenten inkluderer sensistive persondata i besvarelsen, noe sensor ikke vil være klar over før oversettelsen er gjort.
Enkelte fakulteter har vedtatt at det skal lastes opp en KI-deklarasjon i tillegg til oppgave/vedlegg i studentoppgaver. Undersøk med ditt institutt eller fakultet om dette gjelder i emnekodene du skal sensurere.
Hvis det er vedtatt bruk av KI-deklarasjonsskjema, vil du som sensor finne skjemaet i en egen filopplastningsoppgave i Inspera. I skjemaet redegjør studentene for hvordan de har brukt KI i oppgaven sin.
Et deklarasjonsskjema der studenten redegjør for hvilke hjelpemidler hen har brukt, skal ikke inngå i karakterfastsettelsen. Hensikten med skjemaet er å bevisstgjøre studenten på sin bruk av KI-verktøy i arbeidet med oppgaven, og å informere de som leser oppgaven om hvordan KI-verktøy er benyttet.
De fleste studentene vil levere et slikt KI-deklarasjonsskjema, men merk at NTNU ikke har hjemmel til å avvise en oppgave som mangler deklarasjonsskjema. Det vil si at alle studententer skal få sensur, uavhengig av om de leverer KI-deklarasjonsskjema eller ikke.