Wikier

Vedlikehold av wikiside

For ansatte som jobber med innhold på wikisider. Råd og sjekklister for vedlikehold og oppdatering av wikisder. Du må ha innholdsprodusentrettigheter på Innsida for å utføre dette.  

Ser du etter noe annet? Samleside om innholdsarbeid på innsida| Sider merket med wiki

 

-Denne siden er under arbeid - ikke bruk-

Fikse ting i farta eller sette til vedlikehold

 • Hvis du finner feil eller mangler på en side og du er 100 % sikker på at du kan fikse det - gjør det med en gang. Dette kan f.eks gjelde lenkefeil, manglende lenker, tagging, kategorisering, kontaktpersoner osv.
 • Hvis du finner feil eller mangler men er i tvil om de som jobber med siden vil like endringen varsler du dem. Du finner ut hvem som har redigert siden ved å klikke detaljer og historie. 
 • Hvis du ikke er 100 % sikker bør du i stedet sette den til vedlikehold. Dette gjør du ved å tagge siden med audit under kategorien Content Management. Husk alltid å skriv i kommentarfeltet hvorfor du satte den til audit og hva du mener bør fikses. 

Enkel sjekkliste for hyppig vedlikehold (månedlig)

En slik enkel kvalitetssjekk av en nettside kan ta en time for deg men spare ansatte og studenter ved NTNU for masse tid. 

 1. Er innholdet/teksten oppdatert? frister, rom, skjema, vedlegg, versjoner? Følger fagekspertene med på siden og sier fra når det skjer endringer? (f.eks HR, HMS, Studieveiledere, IT)
 2. Er de viktigste brukeroppgavene lett tilgjegelig? Hvis siden handler om å utføre en oppgave bør det du trenger for å utføre oppgaven (veiledning, skjema, lenker, innlogging osv) være langt oppe på siden.Løft frem handlingsdriverne i samråd med fagekspertene og brukerne. 
 3. Burde siden vært oversatt til engelsk? (Som regel JA med mindre det er en side kun for noen få administrative brukergrupper eller den norske siden kan funke på engelsk også (f.eks kontaktsider)
 4. Mellomtitler og ingress. Fungerer mellomtitlene og ingressen for brukeren? Er de logiske?
 5. Lenkesjekk. Sørg for at lenking på siden er korrekt utført og at det ikke er døde lenker. Er det noe som burde vært lenket opp? Se veiledning om lenking av wikiside. Sjekk deretter om lenking INN til siden er bra. F.eks fra temasider eller andre wikisider, bokmerker o.l.
 6. Målgruppe og kategori. Sjekk at siden har riktig kategorisering og målgruppe. Se veiledning om kategorisering av wikiside.
 7. Tagging av wikiside. Sjekk at de viktigste triggerordene er lagt til som tagg. Gjerne sjekk med brukerne av siden eller ekspertene. Se egen veiledning om tagging av wikiside
 8. Skriv i kommentarfeltet at siden har fått en gjennomgang/kvalitetssjekk og hva du gjorde "kvalitetssjekket siden, gjord dette og dette". Publiser, sett dato for neste gjennomgang (gjerne i kalender) og gyv løs på en side til. 

Utvidet sjekkliste ved periodisk gjennomgang (årlig/workshop el.l)

 1. Har siden livets rett? Løser den noe for noen? Bidrar den til noe for NTNU? Finnes innholdet allerede på andre nettsider, men med en liten variasjon på deres side? 
 2. Sjekk søketreff og gjør det du kan for å forbedre søketreffene (SEO). Test de viktigste triggerordene i innsidasøk, ntnu søk på eksternweb og google. Hvor langt opp kommer siden? Burde den vært høyere? Prøv å gjør den bedre søkbar ved å jobbe med tekst, mellomtitler og tagger. Hvis ingenting funker - meld fra. 
 3. Sjekk besøksstatistikk (nederst). Vet brukerne om siden? Er den lansert i meldingskanaler eller lignende? Kan noe gjøres for å innarbeide bruken av den?
 4. Brukertesting
 5. Gjennomgang med fageksperter. Er det som står korrekt? 
 6. Kan dokumenter og vedlegg gjøres om til tekst?
 7. Trenger vi skjema? kan skjemaene digitaliseres?
 8. Kan noen steg/prosesser forenkles?
 9. Kan og bør innholdet løftes opp til nivået over? (felles for fakultet eller NTNU)
 10. Er det noen som bør kobles på i arbeidet med siden? Andre enheter/fagmiljøer?
 11. Skriv i kommentarfeltet at siden har fått en gjennomgang/kvalitetssjekk og hva du gjorde "kvalitetssjekket siden, gjord dette og dette". Publiser, sett dato for neste gjennomgang (gjerne i kalender) og gyv løs på en side til. 
3079 Visninger