Strømulykke - Kunnskapsbasen
Strømulykke
Etter en strømulykke skal helsehjelp kontaktes for å få den mulige helseskaden vurdert.
Temaside om HMS for ansatte | Temaside om HMS for studenter | Sider merket med HMS
Ring 113 for rask helsehjelp dersom du har:
- Strømgjennomgang fra lavspenning gjennom hjerteregion / overkropp
- Strømgjennomgang fra høyspenning
- Vært utsatt for lynnedslag
- Vært bevisstløs, omtåket, uvel etter ulykken
- Fått brannskade
- Tegn på nerveskader (lammelser, balanseproblem)
De første timene etter strømgjennomgang kan det blant annet oppstå hjerterytmeforstyrrelser, og det er derfor viktig å kontakte rask helsehjelp med en gang etter ulykken.
Mindre alvorlige strømulykker
Strømulykker som ikke innebærer strømgjennomgang kan være mindre alvorlige, men å kontakte fastlege eller legevakt for vurdering er uansett nødvendig. Helseplager som nerveskader, muskel- og skjelettlidelser samt psykiske ettervirkninger kan oppstå også en tid etter hendelsen.
Varsling
- Alle strømulykker skal varsles til DSB (El-ulykke). Alvorlige ulykker skal i tillegg meldes per telefon til DSB på 33 41 25 00 (sentralbord) eller til DSB vakt på telefon 482 12 000.
- Hendelsen skal også meldes som HMS-avvik. Husk å hak av for utfylling av skadeskjema. Skadeskjema sendes av saksbehandler til NAV (yrkesskade). DSB ønsker også informasjon om hvorvidt ulykken er vurdert av helsepersonell.
- Er det i tillegg alvorlig personskade eller dødsfall har arbeidsgiver (ved nærmeste leder) plikt til å straks varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet.
App - Strømulykke
Det finnes en egen app, "Strømulykke", som redegjør for hvor det ellers skal meldes fra. Den har også en egen fane for hva helsepersonell (dvs fastlege/ legevaktslege), bør vite:
Nedlasning av app for Android: NELFO - Strømulykke v2
Nedlastning av app for Apple: NELFO - Strømulykke
Mer informasjon
Melde elulykker og strømskader
Sist redigert: 21.05.2025