Wikier

Strømulykke

Etter en strømulykke skal helsehjelp kontaktes for å få den mulige helseskaden vurdert.

Temaside om HMS for ansatte | Temaside om HMS for studenter | Sider merket med HMS

Ring 113 for rask helsehjelp dersom du har:

  1. Strømgjennomgang fra lavspenning gjennom hjerteregion / overkropp
  2. Strømgjennomgang fra høyspenning
  3. Vært utsatt for lynnedslag
  4. Vært bevisstløs, omtåket, uvel etter ulykken
  5. Fått brannskade
  6. Tegn på nerveskader (lammelser, balanseproblem)

De første timene etter strømgjennomgang kan det blant annet oppstå hjerterytmeforstyrrelser, og det er derfor viktig å kontakte rask helsehjelp med en gang etter ulykken.

Mindre alvorlige strømulykker

Strømulykker som ikke innebærer strømgjennomgang kan være mindre alvorlige, men å kontakte fastlege eller legevakt for vurdering er uansett nødvendig. Helseplager som nerveskader, muskel- og skjelettlidelser samt psykiske ettervirkninger kan oppstå også en tid etter hendelsen.

Varsling

  • Alle strømulykker skal varsles til DSB (El-ulykke). Alvorlige ulykker skal i tillegg meldes per telefon til DSB på 33 41 25 00 (sentralbord) eller til DSB vakt på telefon 482 12 000.
  • Hendelsen skal også meldes som HMS-avvik. Husk å hak av for utfylling av skadeskjema. Skadeskjema sendes av saksbehandler til NAV (yrkesskade). DSB ønsker også informasjon om hvorvidt ulykken er vurdert av helsepersonell.
  • Er det i tillegg alvorlig personskade eller dødsfall har arbeidsgiver (ved nærmeste leder) plikt til å straks varsle Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet.

App - Strømulykke

Det finnes en egen app, "Strømulykke", som redegjør for hvor det ellers skal meldes fra. Den har også en egen fane for hva helsepersonell (dvs fastlege/ legevaktslege), bør vite:

Nedlasning av app for Android: NELFO - Strømulykke v2

Nedlastning av app for Apple: NELFO - Strømulykke

Mer informasjon

Melde elulykker og strømskader

Strømskader - STAMI

Sist redigert: 21.05.2025