Wikier

Arealrammer for arbeidsplasser

Rammer og føringer for arbeidsplassareal til ansatte og studenter

Arbeidsplasser for ansatte

Arbeidsplasser for ansatte inkluderer kontorplass, møterom og øvrige støttefunksjoner.

I nye bygg eller ved behov for forandringer i eksisterende lokaler vil rundskriv om arealbruk i statlige bygg være gjeldende. Det sier at for fremtidige statlige kontorarealer og for kontordelen i bygg med arealkrevende formål fastsettes en arealnorm på 23 kvm. BTA per ansatt. Arealnormen på 23 kvm BTA er å anse som en øvre grense. For praktisk bruk av arealnormen anvendes Statsbyggs veileder. Arealkonsept for NTNU campus, vedtatt av Rektor høsten 2018, viser hvordan ulike løsninger og konsept kan ivareta arealnormen.

NTNU tar utgangspunkt i årsverk, men for fakultet/avdelinger med høy andel av deltidsstillinger og ved eksternfinansierte stillinger gjøres en skjønnsvurdering av arealbehovet.

Det er en forutsetning at arbeidstilsynets arealkrav til kontorplasser og arbeidsplassforskriften ivaretas.

Arbeidsplasser for studenter

Arbeidsplasser for studenter inkluderer lesesaler, grupperom, øvingsrom (tegnesaler, datasaler) etc. Dette er arbeidsplasser som kan være stille, men også arbeidsplasser som legger til rette for samarbeid og studentaktiv læring.

Målet med veiledende normer og dekningsgrader for arbeidsplasser for studenter er å sikre et godt studiemiljø samtidig som tilgjengelige arealressurser utnyttes og fordeles best mulig.

Lesesaler og generelle datasaler for lavere grad studenter (Bachelor/1. - 3. årskurs) er felles og åpne for alle studenter ved NTNU uavhengig av studieprogram/campus. NTNU har som mål om minimum 20 prosent dekningsgrad for denne gruppen studenter. Fellesplasser forvaltes av Avdeling for studieadministrasjon og Universitetsbiblioteket. Studentarbeidsplasser for masterstudenter forvaltes av fakultetene/instituttene. Det legges til grunn en dekningsgrad på 73 prosent for masterstudenter på 1. og 2. år master (tilsvarer 4./5. og 5./6. årskurs for integrert master (5-årig) eller profesjonsstudier (5-6-årig)). For å sikre fordeling av tilgjengelige studentarbeidsplasser anbefales en ordning hvor masterarbeidsplasser tildeles per rom og at selve arbeidsplassene forutsettes ryddet etter bruk. Fakultetene har anledning til å leie maksimalt en arealramme tilsvarende en dekningsgrad på 85 prosent. For estetiske fag (arkitekt, ind. design, billedkunst, musikkvitenskap og utøvende musikk) vil særtildeling videreføres. Areal for linjeforeninger og annen studentaktivitet regnes som en del av arealrammen for masterstudenter. Fakultetene skal ikke tilby arbeidsplasser for lavere grads studenter.

Arealnormen for arbeidsplasser for studenter er på 3 kvadratmeter netto per plass og tar høyde for ulik utforming av rom og bygg.