Wikier

Tegnebrett på eksamen

På denne siden finner du informasjon om bruk av tegnebrett på skoleeksamen for studenter, undervisere og studiekonsulenter.

 

English version: Drawing tablets on exams

 

På skoleeksamener kan du bruke tegnebrett dersom underviseren din har valgt dette.

Denne siden beskriver tegnebrett på skoleeksamen og gir veiledning i hvordan du som student bruker det.

Ta kontakt via NTNU Hjelp hvis du har spørsmål som ikke dekkes her, og som underviseren din ikke kan svare på.

 

Tegnebrettet

Tegnebrettet som brukes på skoleeksamener er av typen Wacom One. Det er lett å bruke og har ingen knapper (bortsett fra On/Off). Du bruker pennen som følger med til å tegne og skrive. Brettet er ikke en berøringsskjerm, så hånden din forstyrrer ikke arbeidet når du hviler den på brettet.

Brettet fungerer som en ekstra skjerm, og pennen som en musepeker. Vanlig mus kan også brukes på brettet. De to skjermene – PC-skjermen og tegnebrettet – ligger i forlengelsen av hverandre, og du kan dra programvinduer fra PC-skjermen ned/over på brettet.

Brettene er kun koblet til NTNU sine stasjonære PC’er og kan ikke brukes sammen med private datamaskiner. Du kan ikke bruke eget tegnebrett eller tablet på skoleeksamener.

 

Programvaren

Standardprogrammet det tegnes i er Microsoft PowerPoint, med mindre underviseren din har bestilt annet. Det er enkelt å legge til nye slides, når du vil fortsette tegningen din på en ny side. Til rådighet er blanke, linjerte og rutenett-slides.

I menyvalget Draw finner du diverse tegneredskaper som penn, viskelær og linjal. Du kan også eksperimentere med «Ink to Text» funksjonen, hvis du har skrevet tekst for hånd.

Finn tegnebrettveiledningen lengre ned på siden.

 

Innlevering

Filen lastes opp i en filopplastingsoppgave i prøven i Inspera, som ved hjemmeeksamener eksempelvis. Som hovedregel er det filopplasting ved hver oppgave som innebærer tegnebrett. I noen tilfeller velger underviseren å slå sammen flere tegneoppgaver i én opplasting, og du har da disse tegninger i samme fil.

Det er opp til deg om du vil laste opp fortløpende under eksamenen, eller om du vil ordne det til slutt på eksamen.

 

Brukerveiledning

Klikk her for å laste ned brukerveiledningen for tegnebrett. Den veileder deg i hvordan du bruker tegnebrettet sammen med PowerPoint, lagrer filen og laster den opp i Inspera.

Brukerveiledningen vil også være tilgjengelig under eksamen, men vi anbefaler at du gjør deg kjent med veiledningen i forkant.

 

Fremvisning av brettet

Hvert semester er det mulig å besøke eksamenslokalene for å gjøre seg kjent med bruk av tegnebrett på eksamen.

Merk: Er det ingen dato for inneværende semester enda, får du sjekke siden igjen løpende.

Høstsemester

Dato kommer høsten 2025

Fremvisningen er en del av Åpen Dag (hvor nye studenter introduseres til skoleeksamen ved NTNU). Er du ikke ny student, kan du komme for å prøve tegnebrettene

Vårsemestret 2025 

8. april, kl. 9:00 – 11:00 og 12:30 til 14:00 (Trondheim og Ålesund)

10. april, kl. 9:00 – 11:00 og 12:30 til 14:00 (Trondheim og Gjøvik)

 

 

På skoleeksamener kan studentene bruke tegnebrett dersom du bestiller dette som et IT-behov. Det er et godt alternativ til papirhåndtegninger og har flere klare fordeler.

Denne siden gir en beskrivelse av tegnebrett på skoleeksamen og veiledning i hvordan du som underviser forholder deg til det.

Les gjerne siden for studenter for mer informasjon og innsikt i studentperspektivet på bruken av tegnebrett.

Ta kontakt via NTNU Hjelp hvis du har spørsmål som denne siden ikke dekker.

 

Bestilling 

Du bestiller tegnebrett som et IT-behov på skoleeksamen via en eksamensansvarlig studiekonsulent på instituttet ditt. Vær oppmerksom på følgende punkter.

Frister for innmelding av IT-behov 

Tegnebrett på skoleeksamen må – slik som andre IT-behov – bestilles semestret før det semester, hvor de skal brukes. IT-behovet i et emne arves automatisk videre til kommende semestre, og man trenger derfor ikke bestille på nytt hver gang.

Tegnebrett i høstsemesteret: bestilles senest 30. april

Tegnebrett i vårsemesteret: bestilles senest 30. september

Beholdningen av tegnebrett

Gjøvik: 124

Trondheim: 563

Ålesund: 126

Emner med flere studenter enn det er tegnebrett må dessverre avvises.

 

Hvorfor velge tegnebrett i stedet for papirhåndtegninger?

Når studentene bruker tegnebrett fremfor å lage papirhåndtegninger, får de fordeler som:

  • Endre besvarelsen underveis i stedet for å begynne på nytt, i motsetning til papirhåndtegninger som lages med penn
     
  • Mulighet til å kopiere tegninger og figurer
     
  • Tegne på et element du har gjort tilgjengelig i prøven, for eksempel et koordinatsystem, et kart eller en tegning (se beskrivelse på denne siden)
     
  • Trening i å anvende et verktøy som kan være nyttig i arbeidslivet
     
  • For sensorer: Umiddelbar tilgang til å rette besvarelser

 

Tegnebrettet

Tegnebrettet som brukes på skoleeksamener er av typen Wacom One. Det er lett å bruke og har ingen knapper (bortsett fra On/Off). Man bruker pennen som følger med til å tegne og skrive. Brettet er ikke en berøringsskjerm, så hånden din forstyrrer ikke arbeidet når du hviler den på brettet.

Brettet fungerer som en ekstra skjerm, og pennen som en musepeker. Vanlig musepeker kan også brukes på brettet. De to skjermene – PC-skjermen og tegnebrettet – ligger i forlengelsen av hverandre, og man drar programvinduer fra PC-skjermen ned/over på brettet.

Brettene er kun koblet til NTNU sine stasjonære PC-er og kan ikke brukes sammen med private PC-er. Man kan ikke bruke eget tegnebrett eller egen tablet på skoleeksamener.

 

Programvare

Programmet det tegnes i er Microsoft PowerPoint, med mindre du bestiller annet. Det er enkelt å legge til nye slides, når man vil fortsette tegnebrettbesvarelsen sin på en ny side. Det er en standard PowerPoint-mal, hvor blanke, linjerte og rutenett-slides er til rådighet. Dersom du vil se den kan du laste den ned her.

I menyvalget Draw finnes diverse tegneredskaper som penn, viskelær og linjal. Man kan også bruke «Ink to Text» funksjonen, hvis man har skrevet tekst for hånd.

 

Utformning av oppgavesett

Når du lager oppgavesettet, bruker du oppgavetypen Filopplastning. Slik får studentene hentet arbeidet i PowerPoint inn i besvarelsen deres.

Ved mer enn en tegneoppgave velges en av følgende utforminger:

  1. Ved samtlige oppgaver, hvor tegnebrett skal brukes, skjer en filopplasting. Dvs. én oppgave per fil. 

    Fordeler: En logisk sammenheng, hvor en bevarelse plasseres der, hvor den  hører til ift. oppgaven. Under sensuren ser du også tegnebrettbesvarelsen  der, hvor de kronologisk hører hjemme.

    Ulempe: ved mange tegnebrettoppgaver (fra omkring 6 og oppover)  kan studentene i sjeldne tilfeller begå feil ved opplastningen. 
     
  2. Alle tegnebrettoppgaver gjøres i én fil som lastes opp ved siste tegneoppgave, eller til slutt i oppgavesettet. 

    Fordel: Studenten skal bare håndtere den ene filen.

    Ulempe: Sensor vil ikke se tegnebrettbesvarelsene der, hvor de hører til. Dette er særlig problematisk dersom et oppgavetema forløper over flere oppgaver på rad.


    Eksempel: hvis studentene skal skrive en tekst og deretter bruke tegnebrett, da må du klikke deg frem til tegnebrettbesvarelsene og deretter klikke deg tilbake igjen. Dette frem for at tegnebrettbesvarelsen lå i tilknytning til skriveoppgaven.
     
  3. Noen få tegnebrettoppgaver samles i et mindre antall filer (dette er en mellomting mellom utforming 1 og 2).

    Fordel: Studentene håndterer litt færre filer

    Ulempe: Mer eller mindre det samme som ved utforming 2

Ved opptil fem tegnebrettoppgaver anbefales det å lage en filopplastning ved hver oppgave (Utforming 1). Ved mer enn fem kan en av de to andre utforminger vurderes. Ofte vil Utforming 1 fortsatt være et godt valg.

Studentene veiledes i brukermanualen til å lagre tegningene som PDF-filer, dette gjør at tegnebrettbesvarelsene vises direkte i Inspera – PowerPoint-filer må nedlastes først. Du kan sikre, at bare PDF-filer leveres ved å velge slike som eneste tillate: 

Klikk på bjelken (1), ta bort markeringen (2) og velg .pdf (3)

Hvis studentene skal skrive tekst – eller annet – og i tillegg bruke tegnebrett, da legger du en Filopplastning rett etter skriveoppgaven, hvor de skulle skrive. Forklar gjerne ved skriveoppgaven at tegnebrettbesvarelsen lastes opp når de klikker seg videre. Merk, det er mulig for studentene å skrive mindre tekster i PowerPoint også.

 

Tegning på et bilde/element du har lagt til i oppgavesettet

Det er en mulighet, at du laster opp en PowerPoint-fil i en oppgave, som studentene laster ned og tegner på. Det kan eksempelvis være et bilde, et koordinatsystem eller et kart. Studentene laster da opp samme filen, nå med deres besvarelse.

Ønsker du å bruke denne funksjonen, klikker du på binders’en i verktøylinjen inne på oppgaven, du ønsker filen skal være tilgjengelig på, og laster den opp.

Du kan med fordel bruke PowerPoint-filen som er tilgjengelig lengre oppe på denne siden. NB! Sørg for filen ikke er skrivebeskyttet.

 

Tegnebrett og papirhåndtegninger

Det er ikke mulig å benytte både tegnebrett og papirhåndtegninger ved skriftlig skoleeksamen på NTNU. Kandidatene kan likevel be om å få kladdepapir utlevert på eksamen med tegnebrett, men merk at disse ikke kan leveres til sensur.

 

Forsideinfo om tegnebrett

Sett inn dette på forsiden(e) under punktet «Håndtegninger» eller «Ingen håndtegninger»:

Tegnebrett: I oppgave [X, Y, Z] er det lagt opp til å besvare på tegnebrett. Andre oppgaver skal besvares direkte i Inspera.

Teiknebrett: I oppgåve [X, Y, Z] er det lagt opp til å svare på teiknebrett. Andre oppgåver skal svarast direkte i Inspera.

Drawing tablet: For question [X, Y, Z] you are meant to answer on drawing tablet. Other questions must be answered directly in Inspera.

 

Sørg for å laste ned forsidemalen på nytt hvert semester: Forsidemal eksamensoppgaver - for ansatte

 

Brukermanual til tegnebrettet

På eksamensdagen skal manualen være tilgjengelig, og derfor bes du legge den ved som ressurs i oppgavesettet. Du gjør dette nede i høyre hjørne, når du er i oversikten over oppgavesettet: 

Det anbefales at du før eksamen legger manualen på Blackboard. Dette slik at studentene kan gjøre seg kjent med den før eksamen. Her er brukermanualen.

 

Utprøving av brettet - for deg og for studentene

Du er velkommen til å ta kontakt via NTNU Hjelp, dersom du ønsker å komme til eksamenslokalene for å se og prøve brettene. Ved interesse fra grupper av undervisere – eller et helt institutt – kan Enhet for læring og teknologi (Avdeling for utdanning) komme på besøk på campus.

Hvert semester er det mulig for studentene å besøke eksamenslokalene for å gjøre seg kjent med bruk av tegnebrett på skoleeksamen.

Merk: Er det ingen dato for inneværende semester enda, får du sjekke siden igjen løpende.

 

Høstsemester

Dato kommer høsten 2025. 

Fremvisningen er en del av Åpen Dag (hvor nye studenter introduseres til skoleeksamen ved NTNU). Studenter som ikke er nye på NTNU kan også komme for å prøve tegnebrettene.

 

Vårsemestret 2025

8. april, kl. 9:00 – 11:00 og 12:30 til 14:00 (Trondheim og Ålesund)

10. april, kl. 9:00 – 11:00 og 12:30 til 14:00 (Trondheim og Gjøvik)

 

 

På skoleeksamener kan studentene bruke tegnebrett dersom underviseren har valgt og bestilt dette.

Denne nettside gir deg veiledning i, hvordan du klargjør prøver, hvor det skal anvendes tegnebrett. Siden beskriver også for studentene, hvordan det er med tegnebrett på skoleeksamen, herunder datoer for fremvisning. På samme vis gir siden veiledning, i hvordan underviserne forholde seg til tegnebrettene, særlig med tanke på oppgavesettutforming. Det anbefales sterkt at du orienterer deg i student- og underviseravsnittet også.

 

Ta kontakt via NTNU Hjelp hvis du har spørsmål som ikke besvares her.

 

Overordnet

Det tegnes i PowerPoint, med mindre annet behov er meldt inn. PowerPoint-filen lagres som PDF, når studenten er ferdig med tegningen/oppgaven, og lastes da opp i Inspera – det betyr at filopplastning er både tillat og nødvendig!

Prøven foregår stadig i SEB selv om det er filopplastning, med mindre det i tillegg er bestilt annen 3. parts programvare som ikke kan kjøres i SEB.

Det er opp til underviser om det skal være én samlet opplastning eller flere opplastninger underveis i oppgavesettet.

 

Bestilling 

Tegnebrett på skoleeksamen må – slik som andre IT-behov – bestilles semestret før det semester, hvor de skal brukes. IT-behovet i et emne arves automatisk videre til kommende semestre, og man trenger derfor ikke bestille på nytt hver gang.

Tegnebrett i høstsemesteret: bestilles senest 30. april

Tegnebrett i vårsemesteret: bestilles senest 30. september

Beholdningen av tegnebrett

Gjøvik: 124

Trondheim: 563

Ålesund: 126

Emner med flere studenter enn det er tegnebrett må dessverre avvises.

 

Prøvemal og prøveinnstillinger

Velg prøvemalen «Skoleeksamen med SEB». Du skal ikke velge malen «Skoleeksamen med SEB og papirhåndtegninger (Inspera Scan)», da det nettopp gjelder papirhåndtegninger og ikke tegnebrett.

Det er ikke mulig med både tegnebrett og papirhåndtegninger på samme eksamen.

 

Under prøveinnstillingene, ved seksjonen Sikkerhet, ber vi deg registrere at det skal brukes PowerPoint i prøven, slik dette programmet blir tilgjengelig for studentene under eksamen. 

 

Klikk først på Avanserte innstillinger (1)

 

Skriv da inn powerpnt.exe ved Egendefinert (2)

OBS! Det er altså ikke powerpoint.exe, du skal skrive.

 

 

Brukermanual til studentene

På eksamensdagen skal en brukermanual være tilgjengelig for studentene, og underviserne har blitt bedt om å legge den ved som ressurs i oppgavesettet. Du bes sjekke om dette har blitt gjort. Må du vise underviser hvordan, eller evt. gjøre det selv, da gjøres dette nede i høyre hjørne, når du er i oversikten over oppgavesettet. Klikk på denne knappen: 

Det anbefales sterkt at manualen legges på Blackboard i god tid før eksamen. Dette slik at studentene kan gjøre seg kjent med den før eksamen. Her er brukermanualen.