Students at Risk - StAR - ved NTNU - Kunnskapsbasen
Students at Risk - StAR - ved NTNU
På denne siden finner du som jobber på fakultet/institutt informasjon om håndteringen av Students at Risk-ordningen ved NTNU.
Students at Risk (StAR)
Students at Risk (StAR)-ordningen gjør det mulig for studentaktivister fra utviklingsland å fullføre høyere utdanning i Norge, hvis de av sikkerhetsmessige årsaker på grunn av sitt menneskerettighetsengasjement ikke kan fortsette studiene i hjemlandet. Ordningen bidrar til å styrke det internasjonale beskyttelsesapparatet for utsatte menneskerettighetsforsvarere.
HK-dir koordinerer ordningen på nasjonalt nivå, og det er Seksjon for opptak og internasjonale relasjoner som administrerer programmet ved NTNU.
Informasjon om StAR-ordningen
Kontaktpunkt ved NTNU
- Imke Nijhuis, institusjonskontakt for Students at Risk-ordningen ved NTNU
Nominasjonsprosessen
Institusjonskontakten vil hvert år informere om nominasjonsprosessen for Students at Risk-ordningen gjennom ePhorte. Følgende kriterier må oppfylles for at kandidater skal være aktuelle for nominasjon:
- Age: The candidates must be between 18 and 35 years of age per 31 December in the year the nomination is made.
- Student status: The candidates must not have completed Master’s level studies or equivalent. The candidates must have commenced a study programme at Bachelor’s and/or Master’s level in their home jurisdiction, and not have discontinued such studies more than 4 years from the date of nomination.
- English proficiency: The candidates must have sufficient English language proficiency to be able to complete a Bachelor’s/Master’s degree taught in English (at least B2, preferably C1).
- Activism and risk: The candidates must be actively involved in activism aimed at improving the conditions for one or more human rights in a country on the DAC List of ODA Recipients, at a level deemed to entail personal risk (e.g. of physical violence, arrest, denial of civil rights, etc.).
- Residence: The candidates must have valid residency (temporary or permanent) in a country on the DAC List of ODA Recipients, or such countries as are specifically included in the relevant admission round.
- Travel documents: The candidates must hold (or be able to get hold of) valid travel documents (passport and the like) allowing travel to/from their country of residence.
NTNU er én av institusjonene som har mulighet til å nominere kandidater for denne ordningen. Det er vanlig at nominerende aktører samarbeider med andre, gjerne lokale, organisasjoner som er tettere på mulige kandidater. Det er nominerende aktør som har ansvar for å sikre at de kandidatene som nomineres er innenfor kriteriene, og det er spesielt viktig å sikre at de oppfyller aktivisme- og risikokriteriene.
Det er viktig å ta hensyn til sikkerheten til mulige kandidater i nominasjonsprosessen. Dersom dere har direkte kontakt med kandidaten, vil dere i samarbeid med kandidaten kunne vurdere sikkerhetsaspektet. Dersom dere har indirekte kontakt via tredjeperson eller organisasjon, er det tredjepersonen/organisasjonen som må vurdere dette. Helt sikker kan man aldri være, og til syvende og sist er det kandidaten selv som må vurdere om det er trygt å bli nominert og muligens mer eksponert enn det hen allerede er.
Nominerende aktører kan bruke Filesender for å sende passordbeskyttede filer til HK-dir. Passord kan sendes på sms (Kontakt HK-dir direkte for informasjon om hvilket nummer det skal sendes til: star@hkdir.no).
Hvis dere har spørsmål om nominasjonsprosessen, kan dere ta kontakt direkte med HK-dir (se e-postadressen over).
Opptak
Opptaket gjennomføres av Enhet for opptak i samarbeid med fakultet/institutt. HK-dir sender en liste over kandidater til NTNU, og Enhet for opptak sjekker hvilke kandidater vi ønsker å se på dokumentene til basert på fagområder kandidatene er interessert i. De kan kun vurderes for 2-årige internasjonale masterprogram ved NTNU, da det kun er studieprogram som tilbys på engelsk som er aktuelle for denne søkergruppen. På vår nettside om internasjonale masterprogram ved NTNU (klikk på "International Master's programmes") finner du fra 1. november en oppdatert oversikt over internasjonale masterprogram som tilbys påfølgende studieåret.
Kandidatene skal dekke de samme opptakskravene til internasjonale masterprogram som ordinære søkere, og når Enhet for opptak har sjekket at de for eksempel dekker engelskkravet og et eventuelt C-krav, så vil vi sende en henvendelse til fakultetet gjennom Elements for en faglig vurdering av de aktuelle kandidatene. Det er fakultetene som bestemmer om de ønsker å gi tilbud til kandidater som er faglig kvalifiserte til deres studier. Det er viktig at fakultetene vurderer om de har kapasitet til å følge opp disse studentene, da denne studentgruppen vil kunne ha flere utfordringer i studieløpet enn ordinære studenter, og dermed kreve tettere oppfølging enn vanlig (se også «Oppfølging» lengre ned på denne siden).
Institusjonskontakten ved NTNU informerer HK-dir om eventuelle tilbud NTNU ønsker å gi. Hvis noen takker ja til tilbud om plass, så blir de berørte fakultetene informert om dette.
Informasjon til kandidater
Enhet for opptak sender kandidater et tilbudsbrev når de har takket ja til tilbud om plass ved NTNU. Det skal følge med en bekreftelse på at bolig er sikret for kandidaten og informasjon om hva som skjer når de ankommer til Norge. Informasjonen studentene får fra oss vil bli lagt ut her i løpet av 2025.
Oppholdstillatelse
HK-dir bistår kandidatene med å søke om oppholdstillatelse gjennom UDI. I utgangspunktet får studentene visum for hele oppholdet (2 år), men hvis det skulle være nødvendig å søke om forlengelse av opphold, så dekker Students at Risk-programmet utgifter til ny søknad om forlenget oppholdstillatelse. Det er vanlig at HK-dir ber lærestedet forskuttere/dekke utgiften, som lærestedet da får refundert fra HK-dir sammen med neste utbetaling av stipendmidler og administrative midler. Seksjon for opptak og internasjonale relasjoner forskutterer denne utgiften.
Bolig
Kandidatene er garantert bolig gjennom Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (SiT) og Enhet for opptak får bistand fra Enhet for internasjonale relasjoner på dette området. StAR-studenter kan i alle 3 studiebyer betale husleie med kronekort ved SiT inntil de har fått en norsk bankkonto.
Mottak og semesterstart
Studenten(e)s reise til Norge dekkes av HK-dir. Når reisen er bestilt informerer HK-dir de aktuelle lærestedene om når kandidatene ankommer.
Vi oppfordrer fakultet/institutt til å kontakte studenten for å informere om mottaket ved lærestedet og semesterstart. Hvis kandidaten har praktiske spørsmål rundt for eksempel stipend, kronekort eller bolig, så kan hen ta kontakt med institusjonskontakten.
Students at Risk-studenter blir invitert til å delta på Orientation Week (organisert av Enhet for internasjonale relasjoner) sammen med andre internasjonale studenter.
Kronekort og stipend
Studentene mottar et stipend som er på størrelse med Lånekassens satser. Stipendets varighet tildeles for studier på normert tid + forlengelse hvis nødvendig (se informasjonen under «Studieprogresjon» lenger ned). Stipendet vil utbetales ved bruk av kronekort inntil studenten har fått en norsk bankkonto.
Studenten må gi beskjed til institusjonskontakten når hen har fått en norsk bankkonto, som vanligvis er rundt desember/januar.
Oppfølging
Kandidaten blir opprettet som student i FS, og det registreres en merknad på studieretten om at personen er fritatt fra studieavgiften. NTNU må være bevisst den sårbare situasjonen disse kandidatene er i, og gjøre en vurdering på hvem som trenger informasjon om StAR-status til de studentene det gjelder.
Det er fakultet/institutt som har ansvar for studentene etter opptaket, og det er viktig å ha jevnlig kontakt med studenten for å holde seg oppdatert på hvordan det går med dem underveis i studieløpet. Dette er en sårbar studentgruppe som kan trenge ekstra bistand, da de har andre erfaringer og forpliktelser enn mange andre internasjonale studenter. Det er derfor viktig at de får god oppfølging av fakultet/institutt, slik at eventuelle utfordringer/problemer kan avverges eller tas tak i tidligst mulig.
Studieprogresjon
På grunn av situasjonen til disse studentene er det ikke uvanlig at det kan bli forsinkelser i studieprogresjonen. I Students at Risk-ordningen kan studenter få stipend i ett semester ekstra hvis det er det som skal til for at studenten kan fullføre graden (dersom NTNU har grunnlag for å forlenge studieretten). For å innvilge forlenget stipend må HK-dir ha et vedtak i form av et brev fra NTNU som stadfester at studenten får forlenget studierett ved det instituttet hen studerer, samt en vurdering av hvorvidt det er sannsynlig at studenten kan fullføre graden på det ekstra semesteret. I unntakstilfeller kan studenten få enda et semesters forlengelse, men HK-dir innvilger som hovedregel forlengelse for ett semester av gangen.
Institusjonskontakten bør orienteres om forsinkelser i studieprogresjonen.