Wikier

Liferay -...

Liferay-tips for nybegynnere

For nettredaktører. Under finner du tips angående Liferay-verktøyet, som brukes til publisering av offisielle nettsider ved universitetet. 

1. Klipp ikke tekst direkte inn fra Word eller Outlook

Limer du tekst direkte fra Microsoft-produkter — Word, Outlook, PowerPoint — vil du også dra inn mange ekstra linjer med html-kode som har en tendens til å ødelegge siden. Resultat: Siden tar lengere tid å laste inn, malverket kan bli ødelagt og du kan risikere å måtte bygge siden på nytt.  Du kan bruke "Lim inn fra Word"-knappen i teksteditoren (se bildet under). 

Knappen rett til venstre for dette, kan også brukes til å lime fra andre kilder og fjerner enda mer formattering.wysiwgy - lim fra Word knapp

2. F2-knappen viser deg hvordan siden ser ut

Er du i redigeringsmodus og vil se hvordan siden ser ut uten alle redigeringsbokser? Trykk "F2" og du får se hvordan den ser ut uten. Trykk "F2" igjen for å få tilbake redigeringsmodus. Hvis du er logget på og ikke finner redigeringsknappen, kan det skyldes at F2-knappen er "slått av". 

3. Begrens bruk av portlets - bruk heller en artikkel med flere mellomtitler

Skal du ha mellomtitler i en artikkel bør du bruke en artikkel med flere overskrifter, heller enn å dra inn portlets for hver innholdstype hvis du kan unngå det.  

  • Bruk helst Heading 2 Heading 3, og Heading 4 stiler , for å innhold en fornuftig struktur. 
  • Slike blir det blir det færre artikler som må lastes inne i siden, færre artikler i systemet, og det blir lettere å jobbe med innholdet.

4. Kan jeg bruk bold for overskrifter?

Helst ikke. Bruk heller Heading 4. Bold har ingen vekt i en overskriftshierakiet. Bruker du bold for å markere mellomtitler, vil søkemotor behandle overskriften som om det er vanlig tekst, og  brukere av leselist (blinde og svaksynte) ikke får til å navigere seg i hierarkiet.  

wysiwyg

4. Bilder

Store bilder gjør at det tar lengre tid å laste ned bilder.  Photoshop og andre verktøy har en enkel "Save for web and devices"-funksjon som optimaliserer bildet for nett uten at kvaliteten forringes. Se også hjelpesiden "Publisere bilder på nett".
 

Vil du lære mer? Se  Liferay brukerveiledninger.

3754 Visninger
IT-info: web Målgruppe: Medarbeidere Tema: Web