Wikier

Klassifisering av arealtyper

Retningslinjer for klassifisering av arealtyper ved NTNU.

Romklassifisering er et verktøy for å systematisk kartlegge og klassifisere arealtyper.

Retningslinjen gjelder for alle arealendringer ved NTNU.

Formål, ansvar og omfang

Arealbruk er sentrale styringsdata for strategisk eiendomsledelse.

Formålet med retningslinjen er å sikre bruk av felles benevnelser for arealtyper som er viktig for NTNU og for øvrig UH – sektor. Romklassifisering er et verktøy for å systematisk kartlegge og klassifisere arealtyper og vil sammen med annen informasjon muliggjøre ulike typer analyser om areal og arealbruk. Dette gir grunnlag for strategisk styring og utvikling av NTNUs eide og leide bygg og vil være et viktig samhandlingsverktøy på tvers av enheter i UH - sektoren. Retningslinjen gjelder for alle arealendringer ved NTNU.

Romklassifikasjonssystem

NTNU vedtok 14.12.2020 å ta i bruk et nytt romklassifikasjonssystem for UH – sektoren.

Vedtak om bruk av klassifikasjonssystem for romtyper

Klassifikasjonssystemet bygger på NS3457-4 «klassifikasjon av byggverk, del 4 romfunksjoner» og målsettingen med systemet er å sikre felles benevnelser, forståelse og bruk på tvers av programmeringsoppgaver, driftsfunksjoner og analysearbeid.

Ved ferdigstillelse av byggeprosjekt (nybygg, ombygginger) eller ved behov for innmelding av funksjonsendringer uten bygningsmessige tilpasninger skal romklassifikasjonssystemet for UH - sektoren ligge til grunn for valg av benevnelser av romtyper. Klassifikasjonssystemet består av tre nivå, hvor nivå 1 angir romfunksjonsgruppe, nivå 2 – romfunksjon og nivå 3 – romspesifikasjon. I tillegg til romklassifikasjonssystemet for UH – sektoren vil NTNU også benytte seg av et nivå 0, som sikrer direkte kobling mot NTNUs arealkonsept.

Klassifikasjonssystemet med veileder finner du her:

Klassifikasjonssystemet bygger på NS3457-4 «klassifikasjon av byggverk, del 4 romfunksjoner». Standard litterære verk er opphavsrettslig beskyttet i henhold til Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven) av 2018-06-15. Se lovdata. Dokumentene klassifikasjonssystem for romtyper med tilhørende veileder inneholder lisensbeskyttet materiell som er beskyttet av opphavsrett og skal ikke deles videre. Dokumentene skal kun benyttes til tiltenkt formål som er klassifisering av romtyper i UH-sektoren.

Annet (egenskaper ved ulike romtyper)

I tillegg til romklassifisering skal det tas stilling til om et rom er å betegne som en felles ressurs, tilfluktsrom, tilrettelagt rom eller fellesareal. Med unntak av fellesrom (undervisningsrom, møterom etc.) er dette rom som arealkontakter ikke trenger å forholde seg til. Dette gjelder tilfluktsrom, tekniske rom, trapper, inngangspartier, tilrettelagte rom etc.

Felles ressurs (fellesrom)

Fellesrom er rom som er åpne for felles bruk gjennom NTNUs romreservasjonssystemer (TP/Outlook) eller som er tilgjengeliggjort på annet vis. Fellesrom skal alltid beskrives som dette i eget egenskapsfelt. Romtyper som kan ha en egenskap som fellesrom er:

  • Undervisningsrom
  • Studierom, herunder lesesal, grupperom
  • Møterom

Listen er ikke uttømmende.

Tilfluktsrom

Tilfluktsrom skal alltid beskrives som dette i eget egenskapsfelt. De fleste tilfluktsrom har romfunksjon generelt lagerrom.

Tilrettelagt rom

Et tilrettelagt rom skal alltid beskrives som dette i eget egenskapsfelt. Dette gjelder for rom som er tilrettelagt for ansatte og/eller studenter med særlige behov. Dette gjelder blant annet for lesesaler hvor Avdeling for studentservice står som leietaker, men det kan også gjelde andre typer areal.

Fellesareal

Arealer uten en bestemt leietaker, eks. tekniske rom som betjener selve bygningen, felles trapper, vindfang mm.

  • Fellesareal bygg: arealer som er felles for alle leietakere i et bygg, eks. inngangspartier, gjennomgående trapper og tekniske rom.
  • Fellesareal etasje: arealer som er felles for leietakere i en bestemt etasje, eks. korridorer og toaletter.

Arealer som ligger innenfor et område som låses av ved arbeidstidens slutt og som dermed har en bestemt leietaker regnes ikke som fellesareal. Tekniske rom som betjener en hel bygning regnes alltid som fellesareal, mens tekniske rom som betjener et bestemt laboratorium vil alltid være en del av en enhets leierettsareal.

Saksgang

For medarbeidere i Eiendomsavdelingen skal leveranse av grunnlagsdata avklares med FDV ved oppstart av nye prosjekt. Ta kontakt med fdv@eiendom.ntnu.no for mer informasjon.

For arealkontakter skal saksgang for funksjonsendringer uten bygningsmessige tilpasninger og tilhørende søknadskjema benyttes.

Detaljer om retningslinjen

Utarbeidet av: Eiendomsavdelingen

Dato: 14.12.2020

Godkjent av: Eiendomssjef

Erstatter: ny