Wikier

Kandidater til fakultetsstyrevalget ved HF

På denne siden finner du presentasjoner av kandidatene til vårens valg av representanter for fast vitenskapelig ansatte, midlertidig vitenskapelig ansatte og teknisk-administrativt ansatte til styret ved Det humanistiske fakultet (HF) for kommende fireårsperiode.

Fast vitenskapelig ansatte

Anne Dahl, førsteamanuensis, ISL

Anne Dahl, førsteamanuensis, ISL

Jeg er førsteamanuensis i engelsk språkvitenskap ved Institutt for språk og litteratur, og har vært ansatt på NTNU siden 2009. Jeg representerer de faste vitenskapelig ansatte i fakultetsstyret i inneværende periode, og stiller til valg igjen fordi jeg mener fakultetsstyrets arbeid er ekstremt viktig.

Beslutninger som blir tatt på fakultetet, legger premissene for oss som jobber her, og for studentene våre, og fakultetsstyret sitter med ansvar både for beslutningene og prosessene som leder frem til dem. Fakultetsstyret er et valgt organ og har dermed en helt avgjørende funksjon for ansattes medvirkning og medbestemmelse. Som fakultetsstyrerepresentant er det viktig for meg å vektlegge at jeg representerer hele gruppa jeg er valgt fra, ikke bare eget fag eller institutt, og at oppgaven er å jobbe for hele fakultetets beste. Det er en oppgave jeg er motivert for å ta på meg for fire nye år.

Marius Korsnes, forsker, KULT

Mitt namn er Marius Korsnes, og eg jobbar som fast, eksternfinansiert forskar på Institutt for tverrfaglige kulturstudier. Eg har hatt jobben som fast tilsett sidan februar 2020, og forskinga mi handlar om berekraft og grøn omstilling.

Eg har stilt til val som representant for fast tilsette i HF-styret fordi eg har vore representant for midlertidig tilsette i HF-styret tidlegare, og eg ser at dei som set i styret har god moglegheit til å påverke retninga som fakultetet tar framover. Å vere representant i styret inneberer at ein må tørre å ta ordet i saker der det er usemje, og det inneberer at ein bør ha ei god forståing av kva saker som er viktige for dei fast tilsette.

Eg meiner at det i dagens organisering av forsking og undervisning på HF vert fokusert for mykje på auka effektivisering og auka produksjon, og for lite på kvalitet og samfunnsrelevans. Eg trur HF har eit stort potensiale til å tilby både kunstnarleg og vitskapleg-relevant forsking og undervisning som vil få større relevans i framtida. Perspektiv som er forankra i kultur, samfunn og kunst vil blant anna vere heilt sentrale i ei berekraftig omstilling der økonomisk vekst ikkje står i sentrum. Diverre forsvinn slike perspektiv litt i dagens fokus på innovasjon, profitt og effektivisering.

Kort oppsummert ønskjer eg å bli vald inn i HF-styret for å kunne bidra til å gjere perspektiv frå humaniora meir sentrale i framtida.

Marianne Ryghaug, professor, KULT

Jeg har en humanistisk-samfunnsvitenskapelig bakgrunn med mellomfag i fransk, hovedfag i statsvitenskap og doktorgrad i teknologi- og vitenskapsstudier (STS). Jeg vært ansatt som professor i teknologi og vitenskapsstudier ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier siden 2009 der jeg leder forskningsgruppen på Energi, klima og miljø. I årene 2009 til 2019 ledet jeg et nasjonalt forskningssenter for miljøvennlig energi, CenSES, med HF som vertsfakultet.

Etter mange år ved HF har jeg god innsikt i hvordan det oppleves å arbeide ved ulike deler av organisasjonen, opparbeidet meg mye erfaring når det gjelder strategisk arbeid ved NTNU og utenfor gjennom verv i organ som Det norske Universitetssenteret i Paris og som leder/styremedlem i flere av Norges Forskningsråds programstyrer. Jeg ønsker derfor å bruke mine erfaringer og kritisk-konstruktive balast til å sitte i fakultetsstyret hvor jeg vil arbeide for at HF fortsatt skal være en attraktiv arbeidsplass for oss i årene fremover.

Jeg vil jobbe for et mer åpent og demokratisk NTNU der de vitenskapelige ansatte i større grad blir lyttet til, konsultert og får innflytelse og påvirkning i de saker som angår dem. Dette krever at man tar medvirkning på alvor. Jeg vil videre arbeide for vitenskapelig ansattes autonomi og at vi vises tillit gjennom mindre detaljstyring av vår arbeidshverdag. Nøkkelen til god universitetsledelse handler etter min mening i første rekke om å legge til rette for at ansatte skal kunne utvikle sitt potensial på best mulig måte, i å skape en inspirerende kultur og et arbeidsmiljø som er tuftet på stor grad av frihet og selvstendig engasjement. Som representant i fakultetsstyret vil jeg arbeide for at vi fortsatt skal ha denne frie og selvstendige rollen i utøvelsen i arbeidet vårt og i samfunnet ellers.

Jussi Haukioja, professor, IFR

Jeg stiller til valg fordi jeg har blitt oppfordret og nominert av mine gode kolleger ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap. Jeg har vært ansatt ved NTNU siden 2010, først som førsteamanuensis, og siden 2011 som professor i filosofi, ved IFR. Før jeg flyttet til Trondheim og Norge jobbet jeg som postdoc og seniorforsker ved Finlands Akademi. Siden 2020 er jeg også leder av PhD-programmet i historie og kulturfag.

Jeg er først og fremst opptatt av kjernevirksomhetene til universitetet: forskning, utdanning, og formidling. Som en viktig samfunnsaktør har universitetet selvsagt også andre hensyn å ta, men tilrettelegging for forskning – ikke minst grunnforskning – og forskningsbasert undervisning må alltid komme først. Her er universitetenes autonomi avgjørende, og den må må vi selv ta vare på: ingen andre kommer til å gjøre det for oss.

Staffan Wahlgren, professor, IHK

Ansattprofil

Jeg ble ansatt ved NTNU som førsteamanuensis i klassisk filologi i 2000 og har vært professor siden 2003. I min forskning arbeider jeg med gresk fra antikken og middelalderen, i hovedsak utifra lingvistiske og filologiske perspektiv og gjerne med forskjellige digitale metoder. Min undervisning dekker alt av klassiske fag som vi tilbyr (gresk, latin, antikkens historie og litteratur etc.).

Under min tid ved NTNU har jeg hatt en rekke verv, f.eks. som verneombud, programleder og instituttstyremedlem. 2009-2013 var jeg instituttleder for daværende Institutt for historie og klassiske fag.

Jeg stiller til valg i glede over at vi har et valg å stille til! Mange av de problemene som fakultetet har slitt med de siste årene har å gjøre med manglende tillit. Jeg hører til de som mener at tillitssvikten, i sin tur, har å gjøre med at vi har tilsatte ledere. I korthet hører jeg til de som mener at demokrati er et gode i seg, og jeg kommer til å forsvare demokratiske og transparente prosesser i alle sammenhenger.

Mer konkrete fanesaker bør helst komme fra de ansatte, og mitt fremste anliggende er en god dialog med disse (= dere). Man kommer alltid til å kunne ta kontakt med meg. Skal jeg allikevel nevne én ting å se på er det transparens omkring budsjettprosessen ved fakultetet. Problemene med denne illustreres blant annet av fordelingen av forskningsterminer og stipendiatstillinger, hvor fakultetet under de siste årene i stillhet har foretatt prioriteringer som det er usikkert om det finnes støtte for blant de ansatte.

Øyvind Thomassen, professor, IMS

Ansattprofil

Eg stiller til val fordi eg er opptatt av eit sterkt og relevant humaniora som reiser kritiske og utfordrande spørsmål, der forskarane har sterkt fagleg eigarskap til eigne prosjekt, forsking og undervisning. Det er vi forskarar som skapar god forsking og undervisning, ikkje rigide byråkratiske strategiar og målstyring. God administrasjon skal vere nær fagmiljøa og legge til rette for god forsking og undervisning. Det utdannast mange med PhD. Det må prioriterast å legge til rette for karrieremoglegheiter etter PhD.

Den viktigaste utfordringa for HF framover er å styrke forståinga av faga våre, vår kjerneoppgåve er refleksjon over samfunns- og kulturutvikling. Vi er samfunns- og arbeidslivsrelevante, vår viktigaste utfordring er ikkje å bli det men å fortsett vere det, vise det fram og vere til stades der vi er viktige.

Likestilling og respekt skal vere grunnverdiar i alle fakultetets aktivitetar. Å oppnå betre kjønnsbalanse i faste stillingar skal ha høg prioritet.

Fakultetets avgjerdsprosessar, og mål- og resultatvurderingar, må vere transparente, lett forståelege og godt kommuniserte til institutt, forskargrupper og forskarar. Dette er ein føresetnad for reell medverknad. Det er i dag for stor avstand mellom avgjerder på fakultet og det daglege arbeidet ved institutt og forskargrupper.

Kontorlandskap er ikkje vegen å gå for å skape god forsking og undervisning. Cellekontor er heilt naudsynt for fast tilsette.

Det skal vere godt og meiningsfullt å vere på arbeid. Det er i dag for mange tidstyvar i form av nye pålagde arbeidsoppgåver, f.eks. knytt til Blackboard og Inspera, som stel tid og konsentrasjon frå kjerneoppgåvene, forsking og undervisning.

Michael Francis Duch, professor, IMU

Ansattprofil

Jeg har mye styreerfaring fra kulturlivet, lokalt og nasjonalt, blant annet som tidligere medlem av Akademiet for yngre forskere (AYF), der noen av kjernesakene for meg var midlertidighet, mobilitet og kunstfagenes rolle ved universitetene. I AYF fikk jeg erfaring med å være med på å forme politiske rammevilkår for akademikere, som er verdifull erfaring i fakultetet sitt styrearbeid.

Jeg er opptatt av at NTNU sine ansatte skal ha best mulige rammer og arbeidsvilkår. Jeg er opptatt av høy kvalitet på forskning og undervisning, og for å lykkes med dette må vi ha gode undervisningslokaler, laboratorier og god administrativ støttefunksjon. De siste årene er stadig mer administrativt arbeid blitt flyttet over på faglige ansatte; jeg ønsker en riktig dimensjonert og profesjonalisert teknisk- administrativ stab slik at faglig ansatte kan bruke mest mulig tid på kjernevirksomheten: undervisning og forskning.

Som musiker er jeg selvfølgelig sterkt opptatt av kunstfagenes rolle ved et primært teknisk-naturvitenskapelig universitet. Hvordan kan vi sammen løfte synligheten og verdien av vår felles forsknings- og undervisningsinnsats nasjonalt og internasjonalt, og hvordan kan vi sammen skape gode tverrfaglige prosjekter?

Nytt campus er i så måte en stor mulighet, men også en utfordring. Det er viktig at nytt campus er tilpasset universitets egenart, og ikke blir bygd kun basert på en statlig norm for offentlige bygninger. Det blir viktig fremover med engasjement og involvering av ansatte og studenter slik at vi får et best mulig universitet for fremtidens studenter og et samlet NTNU, ved å sikre gode rammebetingelser for forskning og undervisning.

Teknisk-administrativt ansatte

Anders Kristiansen, førstekonsulent, IMU

Ansattprofil

Jeg er førstekonsulent på Institutt for musikk, som jeg også har min utdanning fra. På fritiden spiller jeg trommer i det symfoniske metallbandet Arania, og driver nettstedet fyllepenna.no.

På IMU har jeg hatt arbeidsoppgaver innen alt fra konsertledelse, studieveiledning, førstelinje, opptak, skjema, eksamen, rom og timeplan. I tillegg har jeg hatt medansvar for å planlegge og koordinere de omfattende oppussingsarbeidene i instituttets lokaler i Olavskvartalet de siste par årene. Jeg sitter også som representant for administrasjonen i instituttets utvidede ledergruppe. Erfaringen med såpass mange ulike roller på instituttet gjør meg godt rustet til å representere HF-administrasjonen i fakultetsstyret. Jeg er ikke redd for å stille spørsmål og å si meningen min, og jeg tror at jeg som en vanlig administrator på instituttnivå, som ikke sitter i ledelsen, kan gi nyttige innspill i styrearbeidet.

Effektiviseringstiltak sentralt på universitetet fører ofte til flere arbeidsoppgaver på instituttnivå. Som styrerepresentant vil jeg jobbe for å hindre ytterligere nedskjæringer i instituttadministrasjonene, og forbedre de administrative rutinene, som ofte føles mer tungvinte enn de trenger å være.

Vi opplever litt for ofte at det blir innført nye rutiner som ikke fungerer i praksis, og jeg tror dette skyldes at det har vært for dårlig kommunikasjon med de som faktisk utfører arbeidet. For meg er det viktig at administrasjonen blir hørt og inkludert i viktige beslutninger, og at fagmiljøene og administrasjonene samarbeider tett, i stedet for å stå i opposisjon til hverandre, slik det av og til fremstår.

Det blir en omstillingsprosess etter hvert som folk skal tilbake på kontoret etter en lang periode på hjemmekontor. Her er det en viktig jobb som må gjøres for å hente ut lærdommer fra pandemi-året. Hva har fungert? Hva har ikke fungert? Hvordan kan vi bruke noen av de nye arbeidsmetodene vi har lært oss til å etablere en ny normal? Dette er spørsmål jeg tror det blir viktig for fakultetsstyret å ta stilling til, og et arbeid jeg ønsker å engasjere meg i.

Vanessa Necchi, rådgiver, ISL

Ansattprofil

Som rådgiver ved Institutt for språk og litteratur, ønsker jeg å kunne gi mitt bidrag til fellesskapet ved å stille til valg i fakultetsstyret.

Min motivasjon for å stille til valg ligger i det å kunne påvirke mine kollegers og min egen arbeidshverdag. Samtidig ønsker jeg å synliggjøre den viktige jobben som teknisk-administrativt ansatte gjør for og med vitenskapelige ansatte, slik at disse kan konsentrere seg på sine kjerneoppgaver, forskning og undervisning. I tillegg byr dette meg på en reel innflytelse over HFs strategiske utvikling. Teknisk-administrative ansatte trenger en tydelig stemme i Fakultetsstyret, fra en som har vokst i sin arbeidsrolle og som kjenner til utfordringene i omstillingsprosesser.

Som lokalt tillitsvalg i NTL har jeg erfart hvilke konsekvenser ABE-kuttene har på vårt fakultet. Effektivisering og tidsbesparing er ord som ofte brukes, men som dessverre ikke gjenspeiler arbeidshverdagen til teknisk-administrativt ansatte. Hverdagen preges ofte av at tiden ikke strekker til og nye systemer introduseres uten en tilstrekkelig innkjøringsperiode.

Jeg deltar i månedlige LOSAM møter og kjenner derav til de fleste av sakene som blir diskutert i fakultetsstyret. Dette gir mersmak. Tillitsvalgtrollen gir meg også mulighet til å ha kontakt med kolleger på tvers av instituttene samt fakultetet, og det gir meg et godt grunnlag og innsyn i de utfordringer som oppstår.

Som person er jeg opptatt av rettferdighet og at ressursene på hele HF skal fordeles og brukes på en hensiktsmessig måte. Jeg ønsker å være med i dette beslutningsorganet for å ta viktige avgjørelser og beslutninger for alle teknisk-administrativt ansatte på HF.

Eivind Maråk, kontorsjef, IMS

Ansattprofil

Styret har ansvar for å fastsette mål og strategier for fakultetet og foreta prioriteringer innenfor rammer gitt i regelverk og overordnede nivås beslutninger.

Jeg vil arbeide for at fokus og resultatet av dette arbeidet er forankra i ansatte sin hverdag.

Jeg vil være en pådriver for at forutsigbarhet, transparens, medvirkning og involvering av ansatte.

Jeg vil være en pådriver for at teknisk-administrative ansattes lønns- og karrieremuligheter blir ivaretatt.

HF er fullt av engasjerte ansatte som brenn etter å gjøre en best mulig jobb for HF, for studenter og for samfunnet. Vi er alle viktige deler av et team som skal gjøre HF best mulig. Dette engasjementet må dyrkes, anerkjennes og verdsettes gjennom:

  • Et VI
  • Tillit, eierskap og medvirkning gjennom transparens og involvering
  • Synliggjøring gjennom karrieremuligheter og lønnsutvikling for alle

Teknisk og administrativt ansatte er ofte den gruppa som tidligst, sterkest og tydeligst merker press om omstilling, digitalisering og effektivisering på kroppen. ABE-reformen gjør ikke dette arbeidet enklere. Da må vi oppleve at digitalisering faktisk forenkler, effektiviserer og er tilpasset behovet til alle brukerne.

Som teknisk-administrativt ansatte skal vi selvfølgelig bidra med å utvikle fakultetet videre, men jeg vil være kritisk til strategiske visjoner og planer som ikke er forankra i ansatte sin hverdag.

Jeg vil bidra til å ivareta perspektivet til teknisk og administrativt ansatte i alle prosesser styret blir involvert i.Jeg mener at jeg har nødvendig kontaktnett, helhetsblikk, kunnskap, erfaring, samt teft til å fange opp hva som rører seg blant teknisk-administrativt ansatte ved HF.

Midlertidig vitenskapelig ansatte

Guro Stensby Sjuls, stipendiat, ISL

Ansattprofil

Mitt navn er Guro Sjuls og jeg stiller som representant for de midlertidig ansatte i fakultetetsstyret. Jeg er doktorgradsstipendiat ved institutt for språk og litteratur, hvor jeg forsker på språkutvikling hos barn. Hovedfokuset for min avhandling er hvordan talen vi produserer, samt aktivitet i bestemte hjerneområder, synkroniserer seg til rytmene i språk. Jeg ønsker å finne ut mer av hvilken betydning dette har for barns evne til å tilegne seg sitt førstespråk.

Fra tidligere har jeg en mastergrad i psykologi fra universitetet i Bergen, med spesialisering i nevrovitenskap. Der representerte jeg mitt kull og spesialisering i fagutvalg og utdanningsutvalg, som har gitt innblikk i den strukturelle organiseringen av universitetet.

Hvis jeg blir valgt til å sitte i fakultetsstyret vil jeg fremme de midlertidige ansattes ønsker og interesser, på tvers av fakultetets faglige retninger. Dette mener jeg at best oppnås gjennom god dialog med mine kollegaer og de andre instansene der midlertidig ansatte er representert. Trolig blir korona-pandemien en viktig sak denne perioden, da den har gått hardt utover midlertidige ansattes mulighet til å gjennomføre sine prosjekter. Her er det spesielt viktig at vår stemme blir hørt. Videre mener jeg at trivsel på jobb er nøkkelen til produktivitet og god arbeidslyst. Derfor bør det ikke bare være i de midlertidig ansattes interesse, men også i fakultetets, at dette tilrettelegges for.

English

My name is Guro Sjuls and I represent the temporary employees in the faculty board. I am a doctoral fellow at the Department of Language and Literature, where I research language development in children. The main focus of my dissertation is how the speech we produce, as well as activity in specific brain areas, synchronizes with the rhythms of language. I want to find out more about the significance of this for children's ability to acquire their first language.

I previously have a master's degree in psychology from the University of Bergen, specializing in neuroscience. I was representative of my class and specialization in student council and education committee, which has provided insight into the structural organization of the university. If I am selected to sit in the Faculty Board will I promote the temporary employees' wishes and interests, across the faculty's subjects all directions. I believe that this is best achieved through good dialogue with my colleagues and the other bodies where temporary employees are represented . The corona pandemic will probably be an important issue during this period, as it has severely affected the ability of temporary employees to carry out their projects. Here it is especially important that our voice is heard. Furthermore, I believe that well-being at work is the key to productivity and good work motivation. Therefore, it should not only be in the interest of the temporary staff, but also in the faculty's, that this is arranged for.

Martin Aasbø Ringdal, stipendiat, IFR

Ansattprofil

Jeg har vært stipendiat ved IFR siden høsten 2019 og arbeider med et historiefaglig doktorgradsprosjekt som ser på forbindelsene mellom norsk etterkrigsnazisme og enkelte nyreligiøse og alternativistiske miljøer. Det er obskure og ytterliggående tankemønstre, samt menneskene som forfekter slike ideer, som fremfor alt utgjør mitt faglige interessefelt. Ellers er jeg tilknyttet forskningsgruppen KONSPISK ved ILU.

Jeg lot meg nominere som kandidat til fakultetsstyrevalget fordi det da manglet kandidater fra gruppen midlertidig vitenskapelig ansatte. Representasjon er som kjent viktig, om ikke nødvendig, for å bli hørt i saker som angår oss.

Slik jeg ser det er den viktigste enkeltsaken for stipendiater og postdoktorer spørsmålet om retten til kontraktsforlengelse som følge av forsinkelser grunnet pandemien. Bekymringer er naturligvis velkjent for de fleste som arbeider mot deadline, også utenom pandemi-tilstanden. Det siste året har imidlertid omfattende og langvarige sosiale nedstengninger forårsaket en rekke utfordringer for oss som arbeider på midlertidige kontrakter og mot tidsfrister: stengte arkiver og biblioteker, avlyste konferanser og forskerseminarer, for ikke å snakke om uteblivelsen av den uformelle samtalen og faglige diskusjonen med kollegaer. Dette forsterker bekymringen for å ikke klare å levere et fullverdig forskningsprosjekt innenfor fastsatt tid. Ble du ansatt på en treårig forskningskontrakt i januar 2020, kan du risikere å ha tilbragt nesten halve ansettelsestiden din med hjemmekontor, stengt arkiver og fravær av forskningsmiljø. Og da har vi ikke engang nevnt de psykososiale implikasjonene av svært begrenset sosial omgang med andre mennesker.
Dette er alvorlig, og fakultetsstyret er nødt til å revidere kriteriene for forlengelse.

English

I've been a research fellow at IFR since the fall of 2019 and is working on a Phd-project that looks into the historical connections between Norwegian post-war nazism and some new religious movements and alternative milieus. Obscure and extremist patterns of thought, as well as the people who advocate such ideas, are topics which constitutes my academic interest. I am affiliated with the research group KONSPISK at ILU.

I let myself nominate as a candidate to the faculty board election because it was lacking candidates representing us temporary academic employees. Representation is of course important, if not necessary, to be heard in matters concerning our group.

The way I see it, the most important single issue for PhD students and postdocs at the moment is the question about contract extension as a result of delays due to the pandemic. Concerns about progress are, of course, well known to most people working towards a deadline, even outside the current situation. Over the past year, however, extensive and prolonged social shutdowns have caused a number of challenges for us working on temporary contracts and against deadlines: closed archives and libraries, canceled conferences and research seminars, not to mention the absence of the informal conversation and professional discussion with colleagues. This reinforces the concern of not being able to complete a proper research project within the set time frame. If you were employed on a three-year research contract in January 2020, you could risk having spent almost half the period of your engagement working from home, experiencing closed archives and the absence of a professional milieu. And yet, we haven’t even mentioned the psychosocial implications of very limited social interaction.
This is serious, and the faculty board must revise the criteria for elongation.

1980 Visninger