Wikier

Utvekslingsstudier i EU

Erasmus+ er EUs program for utveksling. Studenter som reiser ut gjennom Erasmus+ kan få svært gunstige stipend.

This page in English

Temaside om utenlandsstudier.


Erasmusstudenter får fullt fritak for skolepenger, kombinert med gode stipendordninger.

Erasmus+

Erasmus+ er EUs program for utveksling og samarbeid innen høyere utdanning. Du kan være Erasmusstudent fra 2 til 12 måneder per grad du avlegger ved NTNU. Det er ofte mulig å ta emner på engelsk, selv i ikke-engelsktalende land.

Fordeler for deg som reiser som Erasmusstudent

  • Slipp tidkrevende og kostbare søknadsprosedyrer, og få fritak for studieavgifter i utlandet.
  • Få Erasmusstipend i tillegg til ordinært stipend fra Lånekassen. Stipendsatsen varierer avhengig av destinasjonsland.
  • Få tilbud om språkkurs og velkomstopplegg fra vertsinstitusjonen.
  • Få hjelp til å finne bolig.

Erasmusstipend

Det er svært gunstige stipendordninger for Erasmusstudenter. Stipendet kommer i tillegg til finansieringen fra Lånekassen. Les mer på siden om utvekslingsstipend administrert av NTNU.


Arrival confirmation

Etter ankomst ved det utenlandske lærestedet ber vi deg om å laste opp en arrival confirmation *via dette skjemaet.*

Du kan enten bruke NTNUs maleller en arrival confirmation som vertsinstitusjonen gir deg. Sett inn på NTNUs mal for- og etternavn, fødselsdato samt navn på vertsinstitusjonen før det stemples.

Learning agreement

Alle Erasmusstudenter får utstedt en Learning Agreement før utreise. Dette er et dokument som viser hvilke emner du skal ta ved det utenlandske lærestedet.

Endringer etter ankomst ved lærestedet

Dersom det oppstår behov for endring av emner underveis i oppholdet må du fylle ut og sende inn et 'Changes to the Learning Agreement'-skjema (docx). Dette sendes til ditt fakultet for godkjenning.

Endring av emner gjøres i samråd med internasjonalt kontor hos vertsinstitusjonen; normalt mottar du informasjon om prosedyrer for dette ved ankomst. Det kan hende at vertsinstitusjonen ber om en helt ny Learning Agreement hvis du endrer emner - i så fall må du kontakte NTNU på utveksling@st.ntnu.no for å be om dette.

Du kan fjerne og legge til emner etter behov; men husk at alle endringer må klareres med vertsinstitusjonen og med ditt fakultet ved NTNU. Det er kun når fakultetet formelt har godkjent endringene at du er garantert at de nye emnene vil bli godkjent som del av graden din hos NTNU.

Du vil motta en karakterutskrift fra vertslærestedet ved avlagt eksamen, denne leverer du ved ditt fakultet når du kommer tilbake til NTNU. Del 3 av Learning Agreement (After the mobility) brukes ikke.

Departure Confirmation

Alle Erasmusstudenter må ved slutten utvekslingsoppholdet få signert en Departure Confirmation. Dette dokumentet skal signeres ved vertslærestedet og sendes inn til NTNU via dette skjemaet. Dokumentet er nødvendig for å få ferdigstilt ditt Erasmusstipend og for å få eventuelt reststipend utbetalt. Annen dokumentasjon som viser sluttdato på Erasmusopphold kan også aksepteres.


Språkstipend

Tar du fag og språkkurs på et annet språk enn engelsk kan dette også gi ekstra støtte fra Lånekassen. Se siden om språkforberedelse til utlandet for mer informasjon.


Hvor kan jeg reise?

Spesifikk informasjon om de ulike landene, akademisk kalender, studiepoeng og mer, finner du på vår EU-landinformasjonsside.

I avtaledatabasen kan du søke etter læresteder i utlandet som NTNU har avtale med. Du kan eksempelvis få en oversikt over NTNUs avtaler innenfor Erasmus+ ved å bruke søkeordet "Erasmus".

Santander Group - et Erasmusnettverk for NTNU-studenter

Santander Group er et europeisk universitetsnettverk som har som formål å stimulere til studentmobilitet. NTNU er medlem at dette nettverket, og det gjør det mulig for NTNU-studenter å kunne søke innen alle fagområder som er representert hos medlemslærestedene. Utveksling til Santander-universiteter kan finansieres gjennom programmet Erasmus+.

T.I.M.E.-programmet

T.I.M.E.-programmet gir studenter som studerer sivilingeniør muligheten til å få en mastergrad fra NTNU og en mastergrad fra en utenlandsk partnerinstitusjon. Denne partnerinstitusjonen må være medlem av T.I.M.E.-nettverket og det må være en avtale mellom partnerinstitusjonen og NTNU.


Søknadsfrister

Se siden om søknadsfrister.


Tilrettelegging

Trenger du tilrettelegging av studiene? Studiesituasjonen kan tilrettelegges også for norske studenter i utlandet.


Erasmus Student Charter

Dine rettigheter som Erasmusstudent er beskrevet i Erasmus Student Charter: Bokmål/Nynorsk.


Kontakt

Har du spørsmål eller trenger du veiledning til utenlandsstudier i EU-land? Se oversikt over veiledere som kan hjelpe deg.