Tips for publisering i sosiale medier - Kunnskapsbasen
Tips for publisering i sosiale medier
På denne siden finner du informasjon om hvordan du best planlegger og gjennomfører publisering i sosiale medier.
På denne siden finner du tips og triks for å lage godt innhold til sosiale medier.
Vi konkurrerer om oppmerksomheten til samme målgrupper som store mediehus og populære påvirkere. Derfor må vi lage innhold som møter forventningene og behovene til målgruppene.
Visuelt innhold engasjerer og har ofte best levetid. Teknisk kvalitet, fortellerteknikk og riktig formspråk er viktige elementer for å lykkes med innholdet.
Det finnes ingen universell oppskrift som passer for alle plattformer. Det er derfor viktig å ha god innsikt i hver enkelt plattform og tilpasse innholdet til plattformen og målgruppens behov og brukermønster.
Her er noen generelle tips til hva du bør tenke på når du lager innhold til sosiale medier, med forbehold om at du har målgruppe, målsetting og innsikt på plass:
Generelle Tips
- Start sterkt: Bruk virkemidler som fanger oppmerksomheten og pirrer nysgjerrigheten til å lese videre eller se videoen. Ett eksempel er å starte med et spørsmål som du gir svaret på i innholdet.
- Verdi for målgruppen: Innholdet må ha en verdi for målgruppen. Det kan for eksempel være at det gir målgruppen ny innsikt, er underholdende eller engasjerer.
- Visuelt: bilder og videoer gjør det ofte best på de fleste store plattformene i dag. Derfor er det lurt å tenke på hvordan du kan formidle budskapet på en visuell måte. Se tips for video på sosiale medier lenger ned.
- Kort og enkelt: Sosiale medier handler om rask konsumering av informasjon. Hold teksten kort og konsis.
- God historiefortelling: En god historie vekker følelser og engasjerer publikum. Derfor bør det alltid være kjernen av innholdet.
- Vær informativ: Gi nødvendig informasjon uten for mange detaljer.
- Vær autentisk: Vær ekte og autentisk. Folk relaterer seg bedre til innhold som føles genuint. Personer som forklarer noe fra miljøet historien tar sted er mer interessant enn produksjonsvideo/bilder (stock).
- Bruk enkelt og klart språk: Unngå komplisert språk, fagterminologi og forkortelser som kan forvirre leserne. Tilpass språket og tonen til målgruppen din. Bruk innsikter fra tidligere analyser for å forstå hva som engasjerer dem.
- Regelmessighet: Lag innhold i serier for å bygge forventning og få seerne til å komme tilbake. Det kan også gjøre det enklere å analysere resultatet.
Tips for video på sosiale medier
- Fengende åpning: De første 3-5 sekundene er avgjørende for å fange oppmerksomheten til seerne. Start med en iøynefallende visuell eller et interessant spørsmål.
- Ha en hovedkarakter: Om det er en person eller et objekt, sørg for at det er en klar hovedkarakter som kan fange brukerens oppmerksomhet. Feeden er overfylt, og brukerne ser ofte på små skjermer. Derfor bør innholdet være visuelt spennende med få elementer i fokus.
- Tilgjengelighet: Dette handler både om universell utforming og tydelig kommunikasjon. Bruk for eksempel grafikk og tekst for å skape spenning og driv, samtidig som du gjør innholdet mer tilgjengelig.
- Lengde: Ideelt sett bør videoen være mellom 15 sekunder og 1 minutt. Korte videoer har høyere sannsynlighet for å bli sett ferdig. Men er historien spennende, fungerer også lengre videoer.
- Format: De fleste bruker sosiale medier på mobil, derfor er det ofte lurt å ha videoen i høydeformat, tilpasset til små skjermer.
- Høy Kvalitet: Bruk høyoppløselige bilder og videoer. Uklar eller lav kvalitet kan redusere seeropplevelsen.
- Dynamisk: Bruk animasjoner, raske klipp og overganger for å holde videoen dynamisk.
- Musikk: Bruk musikk som passer til innholdet og som kan sette stemningen.
- Lydkvalitet: Sørg for at lydopptak er klar og tydelig.
Se også
Kontakt
Kontakt din lokale kommunikasjonsmedarbeider. For ytterligere spørsmål, ta kontakt med Kommunikasjonsavdelingen:
- Nyhetstips? Benytt skjema i NTNU Hjelp.
- E-post: kontakt@komm.ntnu.no | Sak vil bli opprettet og behandlet i NTNU Hjelp.