Kandidater til fakultetsstyrevalget ved ØK - Knowledge base
Kandidater til fakultetsstyrevalget ved ØK
Her er kandidatene som stiller til valg til styret ved Fakultet for økonomi (ØK), og deres egne presentasjoner. Valget avholdes 12.–13. mai 2025.
Fast ansatt vitenskapelig personale
Øystein Widding
Professor ved NTNUs Entreprenørskole, IØT-T.
Jeg er opptatt av:
1. Studentens læring. Læring hører sammen med fagstabens tid, kunnskap og kollegial støtte. Hvordan studentene blir faglig og personlig utfordret til å lære. Hensiktsmessig infrastruktur som støtter læring, samt samspill med administrasjonen. Vi må lage arenaer for kollegialt pedagogisk og didaktisk utviklingsarbeid, stille krav til studentene og oss selv.
2. La fagstaben gjøre jobben sin. Forstyrrende elementer i forhold til tid, er «bestillinger», «synergier» og «forenkling og effektivisering gjennom IT-systemer», som ofte kommer fra nivå 1. Det betyr også at vi må ta tilbake beslutninger om universitetets utvikling til de som skaper verdier, nemlig, fagstab, administrasjon på nivå 4, 3 og 2, samt studentene.
3. Forskning i arbeidstiden som er reell i forhold beskrivelser/forventninger i stillingskategori.
Terje Berg
Førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen
Mitt fremste mål med deltagelse i fakultetsstyret er å bidra til at fakultetet videreutvikler samarbeid og koordinering på tvers av geografi og organisatoriske grenser. Vi er et lite fakultet og må utnytte de knappe ressurser vi har til rådighet for befeste vår unike posisjon innen de tre søylene industriell økonomi, samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi. Jeg har høstet verdifulle erfaringer knyttet til tematikken som studieprogramleder og medlem av instituttstyret ved Handelshøyskolen. Til daglig forsker og underviser jeg økonomistyring. Terje Berg, Førsteamanuensis og Merittert underviser.»
Snorre Lindset
Professor ved Institutt for samfunnsøkonomi
Jeg begynte ved NTNU i 2003, etter å ha fullført doktorgradsstudier ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Ved NTNU har jeg undervist i finans, samfunnsøkonomi og matematikk, og jeg har forsket på finans og forsikring. De første årene var jeg postdoktor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Deretter arbeidet jeg i flere år som førsteamanuensis og professor ved det som nå er NTNU Handelshøyskolen, før jeg i 2012 ble professor ved Institutt for samfunnsøkonomi. Jeg har derfor god kjennskap til virksomheten ved store deler av Fakultet for økonomi.
Blir jeg valgt som representant til fakultetsstyret, vil jeg arbeide for å styrke vår kjerneaktivitet – forskning og undervisning. Det pågår gode prosesser for å samordne undervisningsoppgaver på tvers av instituttene ved fakultetet. Samordning kan både frigjøre ressurser til forskning og øke kvaliteten på undervisningen. Jeg ønsker derfor å støtte disse prosessene. Videre ønsker jeg å arbeide for at faglig ansatte får færre administrative arbeidsoppgaver.
Ingrid Berg Sivertsen
Førstelektor ved NTNUs Entrepenørskole
Jeg bryr meg om at folk har det bra, og jobber aktivt som verneombud ved IØT og Økonomifakultetet for å bidra til et trygt og godt arbeidsmiljø. Jeg er også engasjert i campusprosjektet, og er opptatt av å se sammenhengen mellom arbeidet vi gjør lokalt og på fakultetsnivå.
Jeg liker godt den jobben som gjøres i kvalitetsarbeid og utvikling av emner og studieprogram. Ikke minst å skape konkrete resultater.
Jeg har nær kontakt med studentmiljøet, linjeforeninger, tekniske og frivillige organisasjoner, og underviser bredt på flere studiesteder og for ulike studentgrupper.
I tillegg har jeg syv års erfaring med styrearbeid i både privat og offentlig sektor. Jeg er et ja-menneske og liker å bidra der det trengs.
Rikke Bramming Jørgensen
Professor ved IØT, faggruppe for Helse, Miljø- og sikkerhet
Jeg sitter i fakultetsstyret i dag og har lang erfaring fra styreverv men også fra oppgaver som faggruppeleder og studieprogramleder. Det er tre momenter jeg vil trekke frem som spesielt viktige:
Det første er de ansattes arbeidsvilkår. Vi er inne i en periode hvor budsjettene kuttes uten at oppgavene som skal ivaretas nedjusteres i samme grad. Konsekvensen er at ansatte forventes å gjøre mer og der vil dermed komme konflikter knyttet til de tilgengelige ressurser; dette vil medføre at fakultetet og hele NTNU blir en mindre attraktiv arbeidsplass. Jeg er opptatt av at fakultets viktigste ressurs er motiverte ansatte, og at alle prosesser og beslutninger derfor må ta hensyn til dette.
Det andre er, at de ulike deler av fakultetet må få anledning til at beholde og videreutvikle sine særpreg. Lokalt eierskap til eksempelvis de ulike studieprogram gir nærhet til beslutninger og motvirker opplevelser av fremmedgjøring. Vi kan samarbeide ut fra et ønske om effektiv ressursbruk, men ansvar og beslutninger bør delegeres i så stort omfang som mulig.
Det tredje jeg vil trekke frem er behovet for at fakultetet har ryddige og forutsigbare prosesser. Et viktig eksempel her er inntektsfordelingsmodellen. NTNU har en inntektsfordelingsmodell, og jeg mener at den i hovedsak bør videreføres på fakultetsnivået. Alternativet er å vi går i en retning der det blir alle mot alle i en kamp om ressurser eller at enheter påtvinges prioriteringer man ikke ønsker. Fakultetsstyret har en viktig rolle i å skape forutsigbarhet og legge til rette for et best mulig samarbeid mellom de ulike enhetene.
Anne Grethe Syversen
Universitetslektor IØT-G, fagseksjon for økonomi og ledelse
Det sentrale spørsmålet vi står overfor i neste styreperiode, er hvordan fakultetet kan
tilpasse seg endringer i rammevilkår på en måte som ivaretar fortsatt god kvalitet i utdanning og forskning, samtidig som vi opprettholder et godt arbeidsmiljø for våre ansatte. Vi vet vi må leve med strammere økonomiske rammer enn vi har vært vant til. Vi vet at vi vil møte synkende ungdomskull og vi opplever allerede endringer i forventninger til hvordan vi leverer våre utdanninger både fra campusstudenter og samfunnet ellers. Vi ser også en endring i hvordan andre aktører i sektoren velger å tilrettelegge sine tilbud. I lys av dette; hvordan skal vi trygge den viktige inntekts-strømmen fra utdanningene våre, og samtidig sørge for tilstrekkelige ressurser til å utvikle ny kunnskap gjennom forskning av høy kvalitet?
I høst skal fakultetsstyret vedta en ny strategi som vil gi rammer og mål for den neste perioden. Her er jeg opptatt av at strategien tydelig tar innover seg de utfordringene som endringer i rammevilkår krever, samtidig som den ivaretar nødvendig autonomi i hvordan fagmiljøene tar arbeidet med strategi videre. Jeg vil jobbe for at styret gjennom budsjettprosesser gir rom for å støtte tiltak som bidrar til god samhandling og arbeidsfordeling mellom de ulike enhetene, og da ikke bare for konsolidering, som lett kan bli et fokus i trange tider, men også med mål om å utvikle nye muligheter innenfor våre kjerneområder. Dette tror jeg bidrar til motivasjon i fagmiljøene og god økonomi for enhetene.
Jeg sitter som varamedlem i fakultetsstyret pr i dag og har dermed allerede deltatt i flere styremøter og kjenner prosessen i arbeidet. Videre har jeg er styreerfaring fra en internasjonal skole, samt at jeg er medlem i Utdanningsutvalget, nestleder utdanning og studieprogramleder for to program. Dette er erfaringer jeg vil ta med meg inn i styret, sammen med erfaringer fra samspill med nettverk innenfor og utenfor vårt fakultet.
Teknisk-administrativt ansatte
Thomas Høyholm Hermansen
Rådgiver ved NTNU Handelshøyskolen
Jeg har jobbet ved NTNU siden 2013, og i løpet av denne tiden har jeg hatt stillinger på alle nivåer i organisasjonen. Jeg har bred erfaring fra arbeid med studie- og forskningsadministrasjon ved to fakultetsadministrasjoner, samt flere institutter. Jeg har vært en del av NTNU Handelshøyskolen nesten helt siden Fakultet for økonomi ble etablert, og har vist mitt engasjement utover eget institutt gjennom oppgaver som lokalt hovedverneombud og som administrativ representant for alle tre campuser i samordningen av Bachelor i økonomi og administrasjon.
Stem på meg hvis du vil ha en representant som prøver å se en større sammenheng og som tør å stille spørsmål. Jeg ønsker oppriktig at vi skal være ett fakultet med sterke enheter og sterke koblinger.
Mona Vanvikmyr
Seniorrådgiver ved NTNU Handelshøyskolen
- Seniorrådgiver på NTNU Handelshøyskolen, jobber mye med utveksling og akkreditering
- Har tidligere vært ansatt på i fakultetsadministrasjonen på ØK fra starten i 2017 til 2020
- Vikarierte som kontorsjef på HHS i 1,5 år
- Siviløkonom
Jeg jobbet i studieseksjonen i fakultetsadministrasjonen, og var bl.a. med på utviklingen av den første strategien, et felles BØA-program og har vært med på hele den internasjonale akkrediteringsprosessen. I et eventuelt styreverv ser jeg fram til å være med på viktige diskusjoner om ny strategi, og endringen i rammebetingelser som følge av campusutvikling og generelt strammere økonomi.
Det aller viktigste for fakultetsstyret vil være å sørge for en best mulig utnyttelse av de stadig knappere tildelingene slik at det kommer alle enhetene til gode, og en videreutvikling av studieprogram og studiekvalitet. Her tror jeg mitt bidrag kan være å ha et perspektiv både fra institutt og fra fakultetsadministrasjon.
Frøydis Søbstad
Seniorrådgiver ved NTNU Handelshøyskolen
Som styrerepresentant i fakultetsstyret til økonomifakultetet vil jeg som representant for de teknisk administrativt ansatte:
- representere alle teknisk administrativt ansatte på fakultetet, uavhengig hvilket institutt de tilhører.
- jobbe for å sikre gjennomsiktige prosesser basert på tydelige demokratiske prinsipper.
- fremme en kultur for samarbeid: Jeg ønsker å styrke samarbeidet på tvers av institutter og mellom vitenskapelige og administrative ansatte på hele fakultetet.
- jeg vil sørge for at teknisk- administrative kolleger blir aktivt involvert i fakultetets strategiarbeid og beslutningsprosesser. Vår kompetanse, innsikt og vårt perspektiv på spesielt kjernevirksomheten ved NTNU er uvurderlig.
Ellers mener jeg:
- vi trenger løsninger som er effektive, samtidig som at de gjør hverdagen enklere for ansatte og studenter, men løsningene må være realistiske, hensiktsmessige og ikke føre til økt arbeidsbelastning. Det er viktig at alle ansattgrupper blir representert, sett og hørt.
- i en utfordrende økonomisk periode ved NTNU, må vi ikke bare se utfordringer, men også muligheter. Vi på økonomifakultetet er gode på å tilpasse oss. Det må vi fortsette med uten at det skal gå på akkord med ansattes arbeidsvilkår.
- vi må sørge for at fakultetet gir alle instituttene handlingsrom slik at kjerneoppgavene blir løst på best mulig måte.
- det skal etterstrebes at alle ansatte ved økonomifakultetet skal trives på jobb.
- vi skal alltid jobbe for at vi har gode søkertall og fremragende studenter med gode studievilkår.
Erfaring som kan komme til nytte:
- jeg har vært ansatt i UH-sektoren siden 1999 og vært med på mange omorganiseringer, styrer, utvalg og prosjekt. Dette gir meg god erfaring som kan være til nytte på flere områder.
- jeg er kjent med økonomifakultetet etter å ha vært tillitsvalgt og medlem av fakultetets LOSAM (fra 2017- d.d.)
- jeg har vært tekn.adm. styremedlem i styret til Høgskolen i Sør-Trøndelag(HIST) (2007-2011) og styremedlem til NTNU Handelshøyskolens (HHS) fakultetsstyre (2015-2016) Etter fusjonen med NTNU, var jeg styremedlem i HHSs instituttstyre frem til høsten 2017.
- jeg har vært tillitsvalgt for Parat siden 2015.
Jeg tror på at vi sammen kan skape et enda sterkere økonomifakultet hvor alle ansatte, inkludert de teknisk administrativt ansatte uavhengig hvilket institutt man tilhører, blir behandlet likt og rettferdig. Med lang fartstid i studieadministrasjonen på NTNU Handelshøyskolen, tidligere TØH ved HIST mener jeg at jeg er i stand til å ta gode og kunnskapsbaserte beslutninger til det beste for økonomifakultetet ved NTNU.