Forskere i samfunnsdebatten - Kunnskapsbasen
Forskere i samfunnsdebatten
Forskere er de viktigste stemmene NTNU har i samfunnsdebatten. NTNUs ekspertlister er et av flere verktøy for å nå ut i media. Her får du informasjon om hva det innebærer at navnet ditt står i ekspertlistene.
English version: Researchers in the public debate
Hvorfor delta?
Det er mange gode grunner til å formidle forskning i media. Som forsker kan du bidra til en kunnskapsbasert debatt, og du kan nå ut langt flere enn det du ellers gjør.
I en verden der «falske nyheter» blir spredd i stadig større omfang, er forskningsbasert kunnskap en avgjørende motvekt.
God formidling og synlighet gjennom media kan bidra til å rekruttere dyktige ansatte og studenter, og gjøre fagmiljøene til en attraktiv samarbeidspartner for arbeidsliv og kunnskapsinstitusjoner nasjonalt og internasjonalt.
Gjennom økt synlighet kan du også få nye kontakter og kontrakter.
Økt interesse fra media
Media ønsker ofte å løfte fram forskerstemmer og kunnskapsbaserte meninger. Her er et par eksempler på den økte interessen fra media:
Forskningsnettstedet Forskning.no har hatt en eksplosiv vekst siden starten i 2007. Mange medier henter stoff herfra.
Dagens Næringsliv (DN) har de siste årene viet større plass til en bredere samfunnsdebatt. DN bruker ofte forskere til å belyse aktuelle temaer og gir tips og råd til forskere som ønsker å formidle.
Hva innebærer det å stå i ekspertlistene?
Du ønsker å formidle kunnskap til et allment, bredt publikum.
Du ønsker å bidra og påvirke i samfunnsdebatten med kunnskapsbaserte meninger.
Du blir tilgjengelig for at media kan kontakte deg om ditt fagfelt.
Det er ikke sikkert journalisten trenger eller ønsker å intervjue deg med én gang, men journalisten trenger en avklaring om du kan stille til intervju, og eventuelt når intervjuet kan skje. Det kan for eksempel være at dere lager en intervjuavtale for neste dag.
Om du ikke har anledning til eller ønsker å stille til intervju, er det uansett bra om du svarer slik at journalisten får en avklaring. Hvis du har en kollega som kan gi innsikt i temaet, kan du gi navnet videre til journalisten.
Din profilside
På NTNU-profilen din må du ha kontaktinformasjon med mobilnummer og profilbilde.
Last også gjerne opp et pressefoto av deg i god oppløsning på NTNU-profilen din, se Kontaktdetaljer i redigering av profilen.
Medietrening
Ekspertene får årlig tilbud om dagskurs i mediehåndtering. Først til mølla gjelder da det er begrenset med plasser på et kurs.
Ta kontakt hvis du er interessert
Hvis du er interessert i å stå oppført i ekspertlistene, ta kontakt med ditt fakultet/institutt, se under.
Permisjon og forskningsopphold
Hvis du har permisjon, er i utlandet på forskningsopphold eller av andre grunner ikke er tilgjengelig for medieforespørsler for en periode, ta kontakt med den ved ditt fakultet/institutt som er ansvarlig for ekspertlistene. Da kan din profil i ekspertlistene deaktiveres for den aktuelle perioden.
Se også
- Gemini
- Norwegian SciTech News
- Norwegian SciTech News på YouTube
- Podkaster fra NTNU
- Science Conversations @NTNU
- NTNUs kontoer på sosiale medier
Kontakt
- AD: Johanne Færevaag Nome | Eva Hilde Murvold
- HF: Cecilie Baar
- IE: Therese Mjøen
- IV: Espen Sletvold
- MH: Åse Sjømæling
- Kavli-instituttet: Rita Elmkvist-Nilsen
- NV: Aleksander Båtnes
- SU: Kjetil Svensen
- ØK: Tommy Danielsen
- VM: Camilla Bruce